Тежък трафик по празниците

Пътна полиция и Агенция "Пътна инфраструктура" са готови с мерките за очаквания тежък пътен трафик по предстоящите майски празници.

Припомняме, задават се 6 поредни неработни дни от 1 до 6 май.

По данни на "Пътна полиция" при последния ден от Великденските празници по 3-5 хиляди коли на час са минавали по автомагистралите ни, което е три пъти повече от обичайната активност.

Нормалната проходимост на АМ-те по принцип е 3600 автомобила при идеални условия, а сега се очаква тази бройка да се надвиши доста, така че от АПИ и "Пътна полиция" предупреждават, че проблемите са неизбежни, когато има такова свръхнатоварване.

На пресконференция в пътната агенция нейният председател инж. Стефан Чайков обясни, че специално внимание ще се обърне на двата участъка - на 30-ти километър на АМ Хемус и на 67-ми км по АМ Тракия, където в момента текат ремонти на виадуктите.

По АМ Тракия от 11ч. на 30-ти април до 11 ч. на 5-ти май ще има две ленти към Бургас и една по посока Пловдив-София.

Тежкотоварните коли от София към Пловдив на 30 април от 3 ч. следобед до 9 ч. вечерта и на първи май от 10 сутринта до 19 вечерта ще бъдат пренасочвани по обходен маршрут през Мирово - Костенец - Белово - Пазарджик.

В посока от Бургас към София обходният маршрут ще е от Пловдив към Карлово и София.

От 11 ч. на пети май ще се върне сега действащата организация с по една действаща лента в двете посоки. От АПИ обясняват, че това е неремонтираната част на Тракия, където натоварването на крайните греди крие много сериозен риск за целостта на съоръжението и затова не може постоянно да бъдат осигурени две ленти.

От 30 април до 7 май пък две ленти ще има и по пътя София - Варна. Там ще бъде увеличен прозорецът за вливане и отливане за подобряване пропускателната способност. Тежкотоварният трафик обаче няма да се променя, защото няма близка алтернатива за пренасочване.

По АМ Хемус двата обходни маршрута ще са през Искърското дефиле и проход Петрохан. Инж. Чайков наблегна на това, че пътуващите към Бургас могат да използват спокойно подбалканския път, като по него дори може да се стигне по-бързо поради по-слабия трафик там.

По път Е79 София - Кулата няма алтернативен маршрут, предупреждават от АПИ.

Стана ясно, че от 18 ч.  на 30 април до 6 май от 14-20 ч. ще се ограничи движението на тежкотоварни автомобили по общо 6 маршрута: път Е11 Ребърково- Ботевград, път 15 Русе - Велико Търново, път 18 Пловдив - Харманли, път 19 Варна - Бургас и Бургас - Царево.

Ограничението няма да важи за МПС-та, превозващи бързо развалящи се продукти.

От „Пътна полиция" отново предупреждават шофьорите да бъдат изключително внимателни и търпеливи, за да няма инциденти, които допълнително да забавят движението.

Комисар Антон Антонов съобщи, че за последните празнични дни служителите на реда са отнели 247 книжки за каране в нетрезво състояние и са наложили 3 хиляди глоби за каране с превишена скорост.

Той напомни отново на водачите да не сядат пили зад волана и да се съобразяват с пътните правила и условия, тъй като времето вероятно отново ще бъде дъждовно. В тази връзка той увери, че ще продължават проверките за правоспособност, особено в късните часове.

Антонов изтъкна, че по 5-8 наряда от областните дирекции Пловдив и Пазарджик ще бъдат ангажиранипо сигурността на движението по АМ Тракия. По думите му от всички дирекции в опазване на движението ще се включат всички възможни служители.

Той призова шофьорите на тежкотоварни автомобили да отбиват в дясната лента, ако зад тях се образува колона, за да може да я пропуснат да мине. Съветът му към водачите при леки произшествия на пътя пък е да изместят автомобилите си леко в дясно, за да може да не се пречи допълнително на движението.

Станете почитател на Класа