КНСБ иска промени на политиката в бюджетната сфера

От властта искаме ангажимент за регламенти и ангажимент за промяна на политиката в бюджетната сфера. Това заяви в предаването „Неделя 150" президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Има данни, които за пореден път показват възможността за икономически реалности, които дават шанс за увеличение на доходите. От друга страна социалните показатели се влошават още по-драматично. Това, което може да се промени, е отношението на правителството, отношението на работодателите към заплащането на труда. Имаме 2-3 реални числа, които могат да обосноват подобно поведение. На първо място брутният продукт на България отдавна задмина това, което имаше като свое ниво през началото на промените, вече около 40% произвеждаме повече отколкото произвеждахме през началото на тези 24-годишни безкрайни промени. Всъщност получаваме около 86% от това, което сме получавали през 89-та година, измерено през съответните стойности. Тази огромна разлика между това какво произвеждаме и какво получаваме през различни показатели води след себе си едно дълбоко и трайно усещане сред всички българи за една несправедливост в разпределението на произведеното", коментира Димитров и подчерта, че на места работните заплати не само, че не растат с необходимите темпове, а дори спадат.

Според него в сектора на производството на лекарствени вещества и продукти, както и в производството на метали и метални изделия, има реални възможности за увеличение на заплатите.

"От властта искаме две неща - ясни регламенти, т.е. изменения в Кодекса на труда, както и правителството да поеме ясен ангажимент за промяна в политиката спрямо всички бюджетно финансирани дейности", категоричен е Димитров.

Станете почитател на Класа