Проф. Духомир Минев: Предлагаме социален пакт на евродепутатите

Предлагаме на кандидатите за евродепутати у нас да подпишат социален пакт, в който има няколко важни искания, заяви проф. Духомир Минев, председател на Европейската анти-бедност мрежа пред БГНЕС.

В него използваме един дипломатичен език, но аз като по-недипломатичен ще го кажа направо, продължи той. В стремежа си към промяна Европейската анти-бедност мрежа е евроскептик към политиките, които се прилагат в ЕС. Нашата организация подготви за първи път от създаването си механизъм за влияние на евроизборите - това е един Манифест, в който има три важни момента. Първо, настояваме да се прекрати тази политическа измама, наречена мерки за строги икономии, чрез която се твърди, че се преодолява кризата. Не, така тя не се преодолява, напротив, задълбочава се. Не е хубаво, когато ЕК лъже по този начин гражданите на ЕС, подчерта проф. Минев. Между другото стана известно, че онзи икономически анализ на двама известни икономисти, който послужи като основа за вземането на тези строги мерки, съдържа неверни твърдения, отбеляза той. Въпреки това, техните привърженици поддържат все още постулатите им и " ни лук яли, ни лук мирисали".

Второто важно нещо в пакта е настояването да се прекрати ерозията, редуцирането на европейския социален модел - онова, което направи Европа такава, каквато беше, посочи проф. Минев. Отделните национални анти-бедност мрежи имат право да добавят и някои свои искания, сподели той. Ние смятаме да насочим вниманието на кандидат-евродепутатите към икономическите взаимовръзки между страните в ЕС. Кой губи, кой печели и как става това? Целта е да не оставят някои постоянно страни губещи, а други - постоянно печелещи, при това без особено основание, смята професорът.

Наистина, след като подпишат пакта и бъдат избрани за евродепутати нищо не ги задължава да изпълнят точките от пакта, освен морала. Но остава възможността журналистите периодично да ги подсещат за него и да ги питат - защо не си спазвате уговорката? Защото най-пострадалите нямат глас да питат, подчерта проф. Минев. Някои от моето поколение едва ли ще видят тези промени, но въпреки това трябва да направим усилието. Заради децата и внуците си, а и заради собственото ни достойнство, каза той.

Другото изискване е този дефицит на демокрация да бъде компенсиран и да се прекрати по-нататъшната й ерозия в ЕС, е мнението на проф. Минев. И сме предложили отделни стъпки в това направление. В изпълнение на тази идея искаме да съберем голяма група национално представени, неправителствени структури, синдикати, пенсионерски организации и др., за да я обсъдим, продължи ученият. След това ще започнем да каним кандидатите за евродепутати да си кажат мнението - не е задължително да подписват пакта, ако не искат. Ще сме доволни поне да изразят публично мнението си - да се знае кой за какво се бори, заключи професорът.

Станете почитател на Класа