САЩ няма да разполагат още военни части у нас

Русия няма да спре само с Крим и Източна Украйна, но Съединените щати не смятат да изпращат американски военни части у нас, защото разрешаването на конфликта с военна намеса е малко вероятно. Това каза в интервю за бТВ във вторник заместник-помощник държавният секретар на САЩ Хойт Брайън Ий.

"Важно е в страни като България и останалите в региона да се борите с корупцията, защото това дава на външни фактори и други държави да купуват политици, ключова инфраструктура и медии, което им позволява да контролират страната. Така че е важно за държавите от региона да възпрат чуждото влияние отвън. Това е, което се случи в Украйна и ние се надяваме да предпазим да се случва на други места", каза той.

"Ще работим заедно с властите и гражданското общество, за да подобрим функционирането на вашите институции", добави Хойт Брайън Ий.

Той смята също така, че санкциите срещу Русия и действията й в Украйна вече имат ефект, макар и той да не е желания.

"Русия вече плаща цена - например рублата бележи спад, капиталовите пазари също. Инвестиционният интерес спада или се замразява. Виждаме, че се плаща икономическа цена от Русия за това, което се прави в Украйна. Допълнителни санкции ще имат допълнителен ефект. Трябва да се съглася, че налаганите санкции не постигат желания ефект - Русия да пристъпи към действията, които е длъжна да направи, и затова предприемаме допълнителни мерки", коментира Ий.

Пред бТВ зам-помощникът на държавния секретар обясни, че САЩ разбират притесненията на България, че санкциите върху Русия ще имат значим ефект върху страната ни, затова щатите си поставят за цел "интелигентни санкции, които ще накарат Русия да си плати висока цена за това, което прави, но да не засягат нас, които защитаваме Украйна и нейната цялост и суверенитет". Ий обаче каза, че е неизбежно да се плати някаква цена.

Съединените щати и държавите от ЕС трябва да платят някаква цена за тези санкции - няма начин. Но трябва да прилагаме така тези санкции, че икономическите щети върху България, върху енергията и търговията да не са повече от нужното, коментира той.

"Ако не отговорим на заплахата, на действията по дестабилизиране на Украйна, ще платим със сигурност много по-висока цена. Не можем да игнорираме и да чакаме да отмине, докато стоим отстрани и просто гледаме", каза Ий. И допълни: „Не искам да отиваме чак там, но ако не действаме, има риск проблемите да се задълбочат. Има риск Русия да не спре с Крим и Източна Украйна. Така че трябва да сме твърди и да действаме заедно, обединени срещу тази агресия, за да предотвратим нещо по-лошо да се случи".

Заместник-помощникът на държавния секретар на САЩ обясни още, че конфликт във военен смисъл е по-малко вероятен.

Станете почитател на Класа