Социолози:Виждаме един беззъб ГЕРБ

През април т.г. видяхме партия ГЕРБ по-кротка и по-малко настъпателна от всякога.

Те не диктуват политическия дневен ред, не натрапват темите за "политическите чистки", не напомнят за подписката за референдума, подкрепена от тях, не изграждат кампанията си около 2-то място на Пеевски в листата на ДПС, не дадоха решителна подкрепа на президента Плевнелиев.

Това посочи в анализа си Димитър Ганев по време на редовната сбирка на социолозите и политолозите от Института за социални ценности и структури "Иван Хаджийски".

Виждаме един беззъб Борисов, не знаем на какво се дължи това, отчете Ганев. По всичко личи,че тази кампания няма да се етнизира, няма да се натиква и ДПС в ъгъла. Има знаци и на нова политика на ДПС към други партии, но това не трябва да се чете като евентуално партньорство с ГЕРБ, смята Ганев.

На карта е заложено самото развитие на ЕС днес, а сегашната кампания за евроизборите е с голям залог. Това пък заяви социологът Борис Попиванов. Политическите сили са поставени на двоен кантар- равното тегло за първото място в сондажите на БСП и ГЕРБ и участието в изборите на немалък брой нови политически субекти с шанс за добро класиране, каза той.

И двете партии БСП и ГЕРБ утвърдиха мястото си начело съответно в лявото и дясното пространство. БСП е основната и значима сила вляво. А РБ в последния месец застана в сянката на ГЕРБ. Срещата между тях показа кой диктува политическия дневен ред в това пространство. Това пролича и при откриването на кампанията на ГЕРБ, на което бяха емблематични сини фигури като Едвин Сугарев и Георги Марков.

Листите на партиите за евроизборите са по-лидерски от всякога, отчита Попиванов. Март месец беше месецът на ГЕРБ- на връщането й в опозиционна роля, смята Първан Симеонов. Миналото лято по време на протестите като че ли ГЕРБ нямаше роля, но през март т.г. си я върнаха като субект на противопоставяне на сегашното управление. Но без нажежаване на опозиционния дебат. Дори "онова кафе" изглеждаше като опит Борисов да се приближи до ДПС, отколкото да воюва с тях. Защо ГЕРБ не се възползва от тази ситуация- или толкова си може, или Борисов от нещо се тревожи. Това не е същият Борисов от месец септември миналата година, смята Симеонов. Мисля, че от политическа война преминахме към дипломация. Има много полутонове и нюанси, преди имаше черно и бяло. Сега като че ли всички искат предсрочни избори без БСП, затова за мен без протести управлението е по-заплашено, отколкото, когато имаше протести, каза той. Обяснението, може би е, че партиите знаят, че изборите ще бъдат просто политически епизод, след който могат да следват интересни събития. Могат да се появят някои много сериозни разкрития за наркотици, примерно или друг тип скандал, свързан с ГЕРБ. Или пък обратно - ГЕРБ да се опита да развие кампания в стил с. Кочан. Такъв тип кампания би могла да позволи на ГЕРБ да се приближи до сумарния резултат на БСП и ДПС заедно, смята Симеонов.

Април бе спокоен месец, нямаше артилерийската подготовка за атаката, която може да се очаква през май т.г., заяви социологът Петър-Емил Митев. Вероятно се пестят снарядите, каза той. Отбелязали сме "лъвския рев" в зала "Арена" при откриването на кампанията на ГЕРБ, но това не значи, че БСП ще бъде изядена. Променена е ситуацията, не се знае дали ДПС вдигна топката. За Пеевски- да, през ЕП минава пътя му, за да се завърне в българската политика, предполага проф. Митев. За мен РБ е сума, сбор, няма вътрешна кохезия, за да излъчи единно ръководство. Техните шансове са ограничени твърде много, добави той. Особено с отказа им да бъдат дясна алтернатива на ГЕРБ.

За Украйна- две народни републики се появиха: Донецката и Луганската, постави външнополитическата тема проф. Митев. Народна република е част от киевската традиция. А антитерористическата операция, провеждана там, е обречена на неуспех, каза той. Проблемите на държавата се приписват на сепаратисти, външни сили и се предполага проливане на кръв. Пътят от женевските споразумения остава единствено валидният. Кери и Лавров, забележете, разговаряха на тема Сирия и изразиха удовлетворение, че въпросът с ликвидирането на химическите оръжия се решава със съвместните усилия на двете страни. През Русия пък продължават да преминават американски военни товари за Афганистан, каза проф. Митев. Трябва внимателно да отделяме анонсите, предназначени за масовата публика и реалностите, подчерта проф. Митев.

Нацията ни редува периоди на влюбване и разочарования на изборите, посочи анализаторът Андрей Райчев. Сега влюбване няма. Нацията сега не възнамерява да дава властта на никого. Тук въпросът е не кой ще я спечели, а кой ще загуби. Класическата десница без всякакво съмнение загива, смята Райчев. Къде е фалитът? Няма индустрия, култура, селско стопанство- синята идея 25 г. по-късно е сбъркан план. Затова фалитът е дълбочинен и създава нова ситуация. Кое е дясното- на мястото на дясното ще стоят вече проектите на богатите хора, подчерта той. Г-н Волен Сидеров има нов етап на еволюция- от национализъм към социализъм и към русофилство. Това е много силен ход и сериозна политическа ниша. Това му е шансът, отбеляза Райчев. Откри кампанията си в Москва и това е сериозна подкрепа, а БСП дори не си позволи нюанс на подкрепа на Русия, бе с двусмислено отношение към своя електорат. БСП изразиха подкрепа за НАТО и ЕС, което не е в сърцата им. Бареков пък е обърнат изцяло към хората, но той е нещо като втори Яне Янев. А при ВМРО се отива към осъзнато центристко движение, заключи Райчев.

Станете почитател на Класа