БСП събра 20 хиляди привърженици

Около 20 000 хиляди привърженици на левицата от цялата страна се събраха на традиционния митинг по случай празника на труда 1 май, съобщиха от пресцентъра на БСП. Сред хората бяха лидерът на БСП и президент на ПЕС Сергей Станишев, председателят на НС Михаил Миков, министри, народни представители от ПГ на КБ, кандидати за евродепутати от листата на Коалиция за България.
Митингът се проведе на площада между храм-паметника „Александър Невски” и парламента. Привърженици на левицата от цялата страна пристигнаха с автобуси в София за да участват в митинта.

„Десет години ЕНП, консерваторите, десните доминират и налагат своите политики – те се оказаха погрешни и порочни. Тяхната политика беше катастрофа в България”, заяви в речта си Сергей Станишев. Той обвини министъра на финансите от правителството на ГЕРБ Симеон Дянков в социален геноцид и изтъкна, че всички виждат резултатите от подобна дясна политика, както у нас, така и в Европа, където в момента има 26 млн. безработни. По думите на Станишев, политиката на десните може да се окачестви с еднаа дума – орязване – на социални права, на доходи, на пари за образование и здравеопазване.
Станишев отчете, че за година работа на правителството на Орешарски нещата започват да се променят.

„Не всичко е свършено, но е важно, че се мисли за хората. В политиката на десните, обикновените хора ги няма, не ги вълнува бедността на пенсионера, не ги вълнува, че много хора имат затруднения да пращат децата си на училище. Правителството прави всичко възможно да промени тази реалност”, увери Станишев.

Пред участниците в митинга говори и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев.

„Сегашната опозиция ГЕРБ на два пъти се отказват от властта. Веднъж избягаха, втори път върнаха мандата. Защото те знаят какво оставиха – една съсипана икономика, една енергетика в колапс, един пазар на труда пред срив”, каза Стойнев. По думите на министъра, всички тези, които работят в тази държава, нека да знаят, че България вече не е разграден двор, че трябва да се спазва законът, да се уважават българските институции и който не го прави, ще си носи последствията.

По-късно много от участниците в митинга тръгнаха към Борисовата градина, където се провежда традиционния празник на в. „Дума” и на левия печат.

Станете почитател на Класа