Украинската армия превзема Славянск, има убити и ранени

В източноукраинския град Славянск стартира операция за „прочистване“. Над града кръжат хеликоптери, а в покрайнините са разположени бронирани машини. „Украинските власти използват хеликоптери и войската срещу мирните граждани. Бронетехника подпомага осъществяването на операцията“, заяви пред ИТАР – ТАСС представител на т.нар. Народно опълчение в Славянск.

Операцията започна в 5 часа сутринта, както беше обявено от украинската страна, уточнява БГНЕС. Стрелбата между двете страни беше прекратена за кратко време. Тогава украинският вътрешен министър отправи искания към привържениците на федерализацията на Украйна да свалят оръжие и да започнат преговори. В последствие обаче огънят в центъра на Славянск беше подновен.

Украинското министерство на отбраната съобщи, че при операцията в контролирания от сепаратисти град Славянск са свалени два украински хеликоптера и са загинали двама военнослужещи, предаде AFP.

Министърът на вътрешните работи на Украйна Арсен Аваков съобщи, че украинските сили са установили контрол над всички пропускателни пунктове в Славянск, предаде РИА Новости. Той добави, че в рамките на започналата тази сутрин в града спецоперация са задържани проруски активисти. „Установен е контрол над всички 10 блокпоста. Задържани са терористи. Един от тях е с членска книжка на Комунистическата партия на Украйна“, написа Аваков на своята страница във Фейсбук.

Междувременно край железопътната гара и пощата в град Карачун се стигна до престрелка. Славянск, който остава под контрола на застъпниците на федерализацията на Украйна, е напълно обкръжен от силите на украинската армия, заяви пред журналисти командирът на народното опълчение на града Игор Стелков.

„Над града, по наши изчисления, кръжат около 20 хеликоптера“, заяви Стелков. Има информация за убити и ранени. Десетки жители на града са се наредили на моста на реката при входа на града, препречвайки пътя на армията“, съобщи той. Местните жители чуват изстрели в област Черевковка, където е един от входовете на града.
„В действителност, тогава когато Русия полага усилия за деескалация и уреждане на конфликта, киевският режим тръгна да обстрелва с бойна авиация мирни селища, започна наказателна операция, фактически унищожавайки последната надежда за изпълнение на женевските договореност“. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ИТАР-ТАСС. Песков изтъкна, че руският президент Владимир Путин получава постоянно информация за развитието на ситуацията в югоизточна Украйна във връзка с началото на наказателната операция с участието на въоръжени сили и бойна авиация. Прессекретарят информира, че вчера по указание на президента Путин в югоизточна Украйна е бил изпратен неговия специален представител Владимир Лукин, за да води преговори за освобождаването на чуждестранните военни наблюдатели, задържани от привържениците на федерализацията на Украйна. По думите на Песков, след започването на наказателната операция руската страна все още не може да установи връзка с Лукин.

Станете почитател на Класа