Йотова: Програмите за временна заетост не са решение на проблема с безработицата

Все още не можем да превъзмогнем инерцията, която ни пречи да предприемаме местни инициативи, които да бъдат субсидирани с евросредства, каквато е успешната практика в Европа." Това каза на среща с жители на село Сестримо, общ. Белово евродепутат Илияна Йотова.

„Програмите за временна заетост и социалните помощи не са решение на проблема с безработицата. Очакваме новия план на премиера Пламен Орешарски за реиндустриализация на страната - това означава предприятия и работни места, което е стъпка в правилната посока", посочи втората в евролистата на Коалиция за България Илияна Йотова.

Според нея няма нищо по-тъжно от обезлюдяването на села и градове, от хлопването на вратите на къщите.

„През изминалите 4 години за малките общини нямаше пари. За първи път през тази година на много населени места бяха раздадени 500 млн. лв. за благоустройство и заетост. Защото не може да си позволим в 21 век да живеем в две Българии - на големите градове и на обезлюдяващите села", допълни тя.

Най-големият пробив на социалистите, според Илияна Йотова, е програмата за младежка гаранция, по която всеки млад човек ще има възможност според своите образователни и професионални характеристики за работа или допълнително обучение.

„Казват, че Брюксел е далеч, но 90% от решенията, взети там, стават част от нашето национално законодателство. Затова е много важно кой ще прави политиката там: десните, които прилагат мерки на икономии, съкращения на работни места и орязване на бюджети или левите, които отстояват идеята за социална справедливост чрез икономически растеж. Този модел на управление в ЕС е вреден и не искаме да се повтаря тук, защото само задълбочава проблемите, а не ги разрешава", подчерта евродепутат Йотова.

"Много е важно кой изпращаме в Брюксел, защото това не са чиновници, а трябва да са хора, които имат български каузи и могат да ги отстояват", категорична беше тя.

В края на срещата в Сестримо Илияна Йотова връчи партийни билети на 12 новопостъпили младежи. В същия ден Йотова се срещна и с жители на друго беловско село - Габровица.

 

Станете почитател на Класа