Борисов: Комисията срещу Плевнелиев цели евтин пиар

По-добре да се направи комисия, която да разследва дали част от тройната коалиция БСП-ДПС-Атака, пак са се били по баровете, обяви в кулоарите на Народното събрание лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, имайки предвид новия скандал около Волен Сидеров.Според Борисов комисията за Плевнелиев, която обсъжда НС, би представлявала единствено евтин пиар, с който се уронва престижът на държавния глава.Минути по рано парламентът прие да обсъди утре създаването на временна анкетна комисия, която да разследва срещите на държавния глава Росен Плевнелиев с ръководителите на чужди компании и тяхната дейност в България.

Работа на президента е да прецени дали да свика КСНС във връзка с конфликта в Украйна, отвърна Борисов на въпрос дали държавният глава трябва да свика съвета, както поиска лидерът на Атака Волен Сидеров. Според Борисов позициите на Пламен Орешарски, Сергей Станишев и Кристиан Вигенин коренно се различават."Моя работа си е дали се изказвам от трибуната, не е на магарето работа", отвърна лидерът на ГЕРБ, помолен да коментира статистиката, според която има много малко изказвания от трибуната на 42-ото Народно събрание.

Във връзка със Закона за Министерството на вътрешните работи, който НС разглежда днес, Бойко Борисов бе категоричен, че не вярва на управляващите и техните намерения.

"Как ще подкрепи полицаите този закон - като им махне синдикатите", попита Борисов и не за първи път призова "когато Станишев каже "добър ден" да запалим лампите, защото е късна вечер". Обещанието за увеличение на заплатите с 10% няма как да се случи, защото в последните три месеца приходните агенции събират по-малко, отколкото по същото време през миналата година, обясни Борисов и попита с какви пари ще се вдигнат пенсиите и заплатите на служителите в сектора.Не е редно служителите на МВР да имат право да работят и на други места, и лидерът на ГЕРБ заяви, че е категорично против подобен вариант. "Където ти дават парите, там се отчиташ - като започнат пак баретите да работят като охрана на тоя и оня, отрядът ще стане още по-лош", прогнозира Борисов.

Защо закриват полицейския СОД, какво им пречеше, попита още Борисов във връзка със структурата на силовото министерство и решението на Цветлин Йовчев да закрие Сигнално-охранителната дейност на МВР.

"Бюджетът им празен, не могат да го вържат, а всеки ден заради изборите обещават какво ще вдигнат - как ще го направят и с кои пари", попита Борисов и сам си отговор - "със заемни пари", които обаче се връщат тъпкано с лихвите, посочи той. С дадените обещания управляващите не могат да се справят с този бюджет, отвърна той на въпрос дали очаква актуализация на бюджета."Истински искам това правителство да изкара още малко време, за да може да се срине тотално. За съжаление, тогава и държавата ще се е сринала и тогава ще бъде тежък изборът на ГЕРБ - дали да се опитваме да стабилизираме държавата или да жертвам ГЕРБ като партия - това ще ми бъде дилемата", обясни Бойко Борисов като бе категоричен, че ако сегашните управляващи изкарат така още една година "ще паднат като зрели круши", а спасението на държавата ще изисква изключително непопулярни мерки, че партията, която ги вземе, ще се срине. Това правителство си подготвя времето за фалит, когато ще стои отстрани и ще гледа, заключи лидерът на ГЕРБ.

Станете почитател на Класа