Реформаторите: "Газпром" диктува закони на правителството

Реформаторският блок разпространи отворено писмо, в което обвинява правителството, че прокарва законови промени, диктувани от руската компания "Газпром".
Става въпрос за промените в Закона за енергетиката, внесени от депутатите от БСП Таско Ерменков и Явор Куюмджиев, които предвиждат изключение от правото на ЕС за т.нар. "морски газопроводи" във връзка с проекта за газопровода "Южен поток".
Това изключение е в противоречие с Третия енергиен пакет и стана причина за писмо с въпроси от Европейската комисия до Министерството на енергетиката.
Реформаторският блок се позовава на писмо от "Газпром" до МИЕ, в което се предлагат промените, които вече минаха на първо четене в Народното събрание.
От Блока са се запознали с опис на протоколите, стенограмите и договорите за "Южен поток' след разпореждане от съда по Закона за достъп до обществена информация.
Няколко месеца управляващите твърдяха, че не съществува такава информация, но с решението на съда получихме опис на десетки документи, съхранявани в Министерството на икономиката и енергетиката, се казва в отвореното писмо на Реформаторите.
Реформаторският блок има сериозни съмнения, че внесените промени в българския Закон за енергетиката са подготвени извън България от руски кръгове.
Според Реформаторите от документите ясно личи, че те обслужват частен интерес.
"Целта им е да саботират европейските правила чрез измисляне на нова категори "морски газопровод" и да улеснят създаването на тотален руски енергиен монопол. Това ни обрича на външна зависимост и високи цени на газа, парното и тока", пише в отвореното писмо.
"Внесените предложения на депутати от БСП няколко месеца по-късно, въвеждащи термина „морски газопровод" и предвиждащи изключения от действащите правила, са национално предателство. Управляващите съзнателно допускат фирма с преобладаващо чуждестранно участие да внася предложения за промени на българското законодателство.
Очевидно, че след като МВР и ДАНС са поискали достъп до част от документите, става въпрос за проблем, застрашаващ националната сигурност. Това е поредното доказателство как управляващите продължават да се държат като Троянски кон на "Газпром" и Кремъл не само в Европа, но и в България", пише в писмото на Реформаторите.
То е подписано от икономическия екип на Реформаторския блок - Светослав Малинов, Трайчо Трайков, Мартин Димитров, Иван Иванов и Петър Славов.

Станете почитател на Класа