Проф. Георги Фотев: Само преврат в БСП може да отстрани Станишев

Резултатите от изборите за европейски депутати са многозначителен факт за страната и естествено поставят въпроса за оставки и обяснения за случилото се. Това казва в интервю за „Преса" професор Георги Фотев.Според него, онези, които стоят зад председателя на БСП и неговото обкръжение, поради генеалогията на партията, са били обгрижвани от всички, свързани с нея, с цел да могат да влязат безболезнено в един нов свят. Затова и въпросът с оставката на Станишев е безсмислен.

Професорът е на мнение, че до оттеглянето на лидера може да се стигне или ако той получи някакво просветление или ако най- близките му хора спретнат един партиен преврат.

Драмата на социалистическата партия ще продължи още дълго, защото хората й ще остават все повече в малцинство, при това в една враждебна за тях среда, смята Фотев. Степента, с която тази партия ще отслабва, ще я превърне в един вид етническа партия, прогнозира той.

Според него, успехът на Бойко Борисов е относителен, защото става дума за предпочитания на 30% от 30% пълнолетните хора у нас. Професорът смята, че една от големите причини е бруталното отношение на управляващите и лично на лидера на БСП към ГЕРБ.

Георги Фотев твърди, че в обществото се задълбочава усещането, че в БСП няма кауза, няма политическа идеология, а само някакви инструментални механизми за властово упражняване на власт на всяка цена.

Според него, ако правителството продължи да управлява както досега, страната ни ще става все по-зле и по-зле.

„Не мога да приема малоумната теза на тази власт за реиндустриализация . Стратегията на ЕС е не просто информационно, а общество на знанието. Говорейки за реиндустриализация, никой в тази нещастна страна не говори за бедствието, което ни връхлита – огромен брой деца, които не завършват дори и основно образование", казва Фотев.

Според него, резултатът на Николай Бареков е абсолютна трагедия за обществото. Това означава, че огромна част от обществото ни е със загубени рефлекси, твърди той. „Трябва да си абсолютен слепец, за да не виждаш как се осъществява този инженерен проект", анализира Фотев.

Днес разочарованието от главния прокурор е стремително – виждаме фигура, която важничи, надува се и нищо съществено не се получава от нейната дейност, смята професорът. Според него, фактите са все по- отблъскващи, а реакция липсва.

Станете почитател на Класа