Орешарски сменя по-малко от петима министри

Промени в правителството ще има най-късно следващата седмица. Смените на министри в кабинета се бавят заради БСП. ДПС е в очакване лидера на социалистите да даде знак за среща. Лютви Местан и Сергей Станишев ще предложат новите имена на премиера Пламен Орешарски, като той има право да не се съгласи с номинациите, за първи път обясни технологията за избор на министри Лютви Местан в опит да бъде "безкрайно честен".
По-малко от петима министри ще бъдат сменени в кабинета, обяви премиерът Пламен Орешарски в парламента, след като оцеля и при четвъртия вот на недоверие срещу правителството, поискан от ГЕРБ.
Той не пожела да каже кои ще се разделят с постовете си, защото все още не е провел разговори с лидерите на БСП и ДПС, на чиито гласове се крепи кабинета. "Предстоят консултации с лидерите", лаконичен беше Орешарски. "На този етап не усещам колебание, нито от страна на БСП, нито на ДПС в подкрепата към кабинета", каза още премиерът. Той посочи, че оставката му е в джоба още от първия ден, когато е било гласувано правителството преди една година.
"Промени в кабинета ще има. Те са в правомощията на премиера, но ще бъдат съгласувани с лидерите на двете партии", каза Лютви Местан. "Независимо от силния вот за ДПС, нямаме абсолютно никакви амбиции за разширяване на властовите ни позиции", повтори и потрети Местан.
Той посочи, че ДПС има трима министри – на труда и социалната политика Хасан Адемов, на екологията Искра Михайлова и на младежта и спорта проф.Мариана Георгиева.
Заради избора на Искра Михайлова за евродепутат в момента се обсъждат две кандидатури за овакантения пост. Новият министър на екологията ще е "млад, енергичен и със замах", каза Местан. Той категорично отрече името му да е Делян Пеевски, който отстъпи мястото си на евродепутат на Искра Михайлова.
"Не няма да е г-н Пеевски и нека спрем със спекулациите с името на този човек. Не ме занимавайте с нелепи и глупави предложения, каза Местан. Той не пожела обаче да каже кои са двете обсъждани имена с мотива, че задължително условие е новият екоминистър да получи и одобрението на премиера Пламен Орешарски.
"Избирам да бъда съвсем честен, предложението ще дойде от нас, но трябва да има и съгласието на премиера", обясни Местан механизма за вземане на решенията в "експертното" правителство.
Неофициално се говори, че ще бъде сменен и социалният министър Хасан Адемов, който се счита за успешен. Мотивът за това не е, че не се справя с работата си, а здравословното му състояние, коментираха депутати от ДПС пред Mediapool. От около месец министър Адемов не участва в заседанията на кабинета и няма публични изяви. Той ще бъде сменен, само ако пожелае и няма индикации, че скоро ще оздравее, твърдят депутати от ДПС.
Макар Лютви Местан да не признава, от квотата на ДПС са още и министрите на вътрешните работи Цветлин Йовчев, на земеделието Димитър Греков, на транспорта Данаил Папазов и на инвестиционното проектиране Иван Данов. Индикатор за това, е че тези министри не присъстват на сбирките с актива на БСП, а ведомството на мнистър Данов беше изкуствмено създадено чрез разделяне на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Към момента няма яснота дали някой от тези министри ще бъде сменен, твърдят депутати от ДПС. Обсъждат се няколко имена и варианти, включително и за структрни промени в кабинета, но окончателно решение не е взето и всичко каквото се напише ще бъде спекулации.

 

Според други спекулации  шестимата министри, с които премиерът ще трябва да се раздели, са Анелия Клисарова (на образованието), Таня Андреева (на здравеопазването), Десислава Терзиева (на регионалното развитие), Искра Михайлова (на околната среда), Димитър Греков (на земеделието) и Иван Данов (на инвестиционното проектиране).

 Причините за отстраняването им са различни. Клисарова може да бъде сменена заради делегираните бюджети, които се оказали недостатъчни за школата в малките населени места, както и заради нуждата от добри нови учебници. За нейния пост се търси учител, който да се справи с двата проблема. От работата на Терзиева има недоволства заради забавянето на строителството на магистралите, които не се движат с нужния темп. За нейния пост се спряга сегашният шеф на АПИ - Стефан Чайков. Искра Михайлова пък заминава за Брюксел. Очаква се нейният наследник да е сегашният й шеф на кабинета Цветан Енчев. Слабото място на Греков са субсидиите за фермерите, а Илияна Йотова изказа дори публично недоволството си от работата му. Провалът на Данов пък се оказа фактът, че за една година не успя да задвижи процедурата, по която малките общини да кандидатстват за европари. Най-спорно е махането на Андреева. Месец преди евроизборите нейната оставка бе сигурна заради разминаванията във вижданията й за реформи с тези на депутатите от БСП и ДПС. Точно преди евроизборите обаче Андреева отново успя да си осигури доверието на двете партии, а също така и на лекарския съюз.

Смените в кабинета се бавят заради лидера на БСП и на европейските социалисти Сергей Станишев, който все още не е взел решение какво да прави.
"Липсва ми диалога. Очевидно на колегите от БСП им трябва още малко време, за да си направят анализа. В очакване съм на среща", каза Лютви Местан. Той допълни, че дори през почивните дни ще остане в София, за да бъде на разположение, ако го потърси лидерът на БСП.
Орешарски обеща да представи отчет за свършеното от кабинета, като това ще стане в "удобно за парламента време". "Готов съм с отчета, предстои председателя на Народното събрание да определи деня и часа", каза премиерът. По думите му правителството е изпълнило голяма част от поетите социални ангажименти преди година.

Станете почитател на Класа