Спешна дарителска помощ за Варна

Спешна дарителска кампания събра от есемеси над 44 хил. лв. за пострадалите във Варна. Платформата дори се претовари от съобщения.

Можете да се включите и вие, като изпратите есемес с текст DMS VARNA на номер 17777. Цената на краткото съобщение е 1 лв. (на тези съобщения вече не се начислява ДДС). Заради претоварването съобщението за потвърждение може да се забави.

Отворена е и специална банкова сметка:

IBAN: BG50 UNCR 7000 1520 9423 89
BIC: UNCRBGSF
Банка: Уникредит Булбанк
Адрес: София, пл. „Св. Неделя“ №7
Име: ФПББ
Основание: Наводнение 2014

В сметката може да се получават дарения и от чужбина,

като те няма да бъдат таксувани с входящи такси.

Кампанията „Заедно в бедствието“ е организирана от Нова ТВ, БНТ, Българския дарителски форум и фондация „Помощ за благотворителността в България“.

Еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи  Кристалина Георгиева дари 20 хил. лв. лични средства за пострадалите.

От цялата страна се организират и доброволци.

Във „Фейсбук“ бе създадена група „Да помогнем на Аспарухово“, в която вече са се включили над 8200 души. Те призовават всички, които искат, да помогнат с каквото могат на бедстващите варненци. Търсят се хора с високопроходими автомобили и лопати.

Част от организаторите на групата се срещнаха с кризисния щаб в кабинета на областния управител на Варна Иван Великов. След срещата те съобщиха, че ще е нужна

жива сила за почистване на местата, до които не може да се стигне с техника,

както и помпи за отводняване на мазета.

Препоръчва се обаче никой да не отива без координация с институциите и без инструктаж.

Пред Катедралата има микробус и автобус за извозване на желаещите да помогнат, които са без автомобили. Тръгват в 12,30 ч.

Сборен пункт на доброволци има и пред сградата на район Аспарухово.

Препоръчва се доброволците да носят ръкавици и връхни дрехи против дъжд.

Помощи (дрехи и храни) за пострадалите се събират на ул. „Иван Вазов“ 26 във Варна.

Хора, желаещи да помогнат, са

тръгнали и от София.

Един от тях, Иван Пондоков, разказа пред БНР, че не личат особено активни действия от страна на институциите.

Гледката е потресаваща, има наченки на някакъв нормален живот, но движението все още е затруднено, двамата души, с които говорих, все още са неадекватни! Хора трябват, ще останем колкото се може повече време, каза Пондоков.

Социалния министър Хасан Адемов каза, че е разпоредил екипи на Агенцията за социално подпомагане и Агенцията по заетостта да окажат съдействие на структурите, ангажирани с ликвидиране на последствията от бедствието в „Аспарухово“, в Добрич, Килифарево, Дебелец и селата от Софийска област. Във Варна е започнало

включването на безработни лица в аварийно-спасителните дейности,

като на място са ангажирани вече 30 души, а при необходимост ще бъдат включени и още, съобщи DarikNews.bg. Във всички засегнати селища е създадена организация за спешно извършване на социални оценки на засегнатите лица и домакинства за получаване на еднократна финансова помощ от 325 лева.

Станете почитател на Класа