Йовчев: Във Фонда няма пари за нови къщи

 Вътрешният министър Цветлин Йовчев заяви пред Нов ТВ, че във Фонда за бедствия и аварии няма пари за нови къщи, а той и няма такива функции​.

"Тук отговорност имат и хората, те трябва да си застраховат къщите”, коментира Йовчев в предаването „Здравей, България” по темата за щетите от бедствието във Варна и Добрич.

Министърът обясни, че в момента екипи на Гражданска защита подпомагат местните власти, за да оценят щети и да бъдат отпуснати помощи. Той е категоричен, че от първия момент на трагедията държавата прави всичко, което трябва.

„Каквато и организация да има и каквито и ресурси да осигури една държава, винаги има случаи, в които природата е по-силна”, заяви Йовчев. По думите му последните години са били предприети мерки, за да има по-добра организация в такива ситуации.

Днес например има повече техника, която е помогнала за по-бърза реакция от страна на държавата.

„Реакцията на местната власт не беше адекватна –

планът е много ясно разписан как се действа в такива реакции”, заяви Йовчев и добави: „Много лесно ми е да кажа, че кметът не си е свършил работата, но той е кмет от една година. Нещата не са правени много години назад”.

В Добрич и Велико Търново, по думите му, нещата са били организирани много добре,

но не е имало какво да се направи.

„До 2014 г. трябва да направим регистър на критичната инфраструктура, до края на 2015 г. трябва да се напишат планове”, обясни вътрешният министър.

Станете почитател на Класа