Станишев предложи Атанас Мерджанов за председател на ПГ на Коалиция за България

Днешното ми решение не означава, че подавам оставка като лидер, но БСП има нужда от промяна, нова енергия. Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция. Ще продължавам битката за България на левите идеи, за силна левица, която е способна да води страната напред. Вярвам, че тази моя позиция ще даде нова сила на БСП, нова мобилизация. Предстоят ни тежки избори, независимо от датата, трябва да сме силни, безкомпромисни на базата на нашите ценности. Убеден съм, че на следващите избори БСП трябва да е носителят на промяната на България, заяви лидерът на БСП.  В началото на следващата седмица ще се проведе и Национален съвет на партията, където ще се обсъдят всички въпроси, обяви той. Това е голяма чест за мен и моята партия да играе основна роля в ЕП. Това е възможност България да участва във формирането на европейските институции и определянето на следващата посока за развитие на ЕС, който се намира в достатъчно трудна ситуация, коментира Станишев решението си да стане евродепутат. Получих и писмо от Шулц, в което той изява желание да работим още по-тясно, всичко това налага активното ми присъствие в работата на ЕП, уточни той.Не успяхме да постигнем убедителна победа на левицата в Европа, въпреки, че най-губещи бяха ЕНП, които загубиха 50 депутати. Ние останахме 2-ра политическа сила след ЕНП, това означава, че няма просто да налагаме левите политики в Европа, а ще трябва да ги извоюваме. Преговорите в ЕП не са просто разпределяне на позиции. Европейските социалисти държим водеща да бъде ЕК, като политики, подчерта Станишев.Той заяви подкрепа за ръководството на БНБ, във връзка със случая с КТБ. Там ситуацията се разви бурно и динамично, коментира Станишев.

Ще предложа Атанас Мерджанов за председател на ПГ на Коалиция за България. Той има достатъчно професионален опит и диалогичност, за да се справи с тази отговорност, съобщи Станишев.Преди това той каза, че още днес ще изпратят официална покана до лидерите на парламентарно представени сили за политически консултации с тях, започвайки от темата за предсрочни избори, задачи на НС, ролята евентуално на служебен кабинет, начин на номиниране на еврокомисар, политическа, социална ситуация в страната.Поканата ще е за консултации в петък в НС, каза Станишев и изрази надежда другите партии да се съгласят на консултации в петък.Реших да стана евродепутат в току-що избрания Европарламент. Новата роля, в която влизам е продиктувана от новата ситуация в Европа и страната след изборите. Решението си Станишев обясни с допълнителните отговорности, с които е натоварен на европейско ниво, като функция от позицията му на лидер на ПЕС, да води и преговори между ПЕС и ЕНП с Мартин Шулц.

Новата роля, в която влизам е продиктувана от новата ситуация. Има 2 основни причини за това мое решение. Едната е за допълнителните отговорности и ангажименти, с които съм натоварен на европейско ниво. Те са функция на позицията ми като лидер на ПЕС. Те са вследствие и на новата роля, с която съм натоварен с Мартин Шулц за хода на политическите разговори между ПЕС и ЕНП за нова управляваща коалиция в ЕП, каза Станишев.

Всичко това е огромна чест за мен и признание и възможност за моята партия БСП чрез мен да играят важна роля на европейско ниво. Това е възможност за България да участва в този процес във формирането на европейските институции в ЕП и определянето на следващото развитите на ЕС. Получих писмо от Шулц в този дух той изявява желанието да работим още по-тясно, защото този процес изисква много усилия. Това налага моето активно присъствие в работата на ЕП, каза още Станишев.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа