×

Warning

JUser: :_load: Unable to load user with ID: 270

Димитър Ганев, Галъп: Миков е подходящ да оглави временно БСП

Анета Божидарова

 

Г-н Ганев, какво ще последва от решението на Сергей Станишев да стане евродепутат?

 

Има няколко варианта. Единият е Станишев да остане евродепутат и да остане председател на БСП. Той всъщност не е заявил, че напуска председателския пост. И би останал на него, с цел да поеме отговорността за представянето на левицата на предсрочните парламентарни избори. Няма съмнение, че с резултата на БСП от евровота, политическата кариера на Станишев в България е прекратена, поне в средносрочен план.
Той би могъл да се бори за шеф на групата на социалистите в ЕП, като за тази цел задължително трябва да е евродепутат. В този план Станишев временно трябва да избере кой да го замести и подходящ в този сюжет е Михаил Миков. Не виждам по-консенсусна фигура от него в тази тежка за БСП ситуация.

 

Какви дивиденти ще донесе това на Георги Първанов и на АБВ?

 

Вариантът пред Първанов е да регистрира самостоятелен политически субект. Ако БСП е с ново ръководство, Първанов вероятно ще си сътрудничи с нея. Вариант е дори АБВ и БСП да се явят заедно на избори – като коалиция. Но да се върнат обратно в БСП – такъв вариант пред Румен Петков и пред Георги Първанов не съществува.

Някакво мъртво и мътно време настана, отложиха се консултациите за дата за предсрочните избори. Как ще го коментирате?

В момента върви много сериозно преструктуриране на политическия и икономическия пъзел у нас. Но едва ли ще научим детайли. Бих използвал сполучливата метафора на Чърчил – под клима се борят две мечки, но ние ще видим единствено победителя, който ще изпълзи.

 

Конфликтът между Делян Пеевски и Цветан Василев част ли е от това?

 

Със сигурност. Икономическото преструктуриране в страната ще доведе и до политически рикошети. Струва ми се, че лостовете за ответни действия на Цветан Василев са , меко казано, силно ограничени.

 

Кой ще спечели от цялата тази ситуация?

 

ГЕРБ, разбира се. Не виждам ситуация, в която ГЕРБ да не е част от следващото управление на страната – независимо в каква конфигурация. Борисов може би няма да е министър-председател, според мен той гледа към президентските избори. Но ГЕРБ със сигурност ще участва в следващото управление. Провалът на БСП напълно реабилитира ГЕРБ като алтернатива.

 

Бареков като че ли се изгуби от хоризонта?

 

Той е интересен играч. Засега показва отдалеченост от всички политически субекти – разграничи се и от Василев, и от Пеевски, и от всички партии. Вероятно по този начин Бареков успява да се еманципира от някакви стари зависимости, ако е имало такива. Той се опитва да играе сложния танц на балансьор, за да може да вдигне цената си максимално. В зависимост от изборните резултати, коалицията около Бареков ще се опита да се превърне в незаобиколим фактор – тя да определя кой ще бъде на власт. И това е максимумът, който Бареков може да си постави като политическа цел.

 

Ще подаде ли Орешарски скоро оставка?

 

Не мисля, че правителството ще подаде оставка в следващите няколко дни. Тече сериозно преструктуриране в политическото пространство и всички имат интерес да си купят време.

Станете почитател на Класа