ББЦ поиска Национален съвет по икономическа сигурност

Икономисти и експерти приеха идеята за създаване на Национален съвет по икономическа сигурност (НСИС). Идеята лансира зам.-председателят на "България без цензура" Рада Коджабашева по време на кръгла маса, организирана от партията, съобщиха от ББЦ.

До момента, според нея, политиките, които се структурират в България, са кабинетни и заради това не са адекватни -

60% от населението лежи на помощите и на гърба на държавата. Затова трябва да се намерят нови решения на икономическите въпроси, категорична е зам.-председателят на ББЦ. Професионалният и академичният потенциал на българските граждани в страната и чужбина, който процентно е много повече от този на политическата класа, трябва да бъде въведен в създаване и осъществяване на стратегии за икономическо възраждане и развитие на България. С лансирането на идеята за НСИС политическа партия "България без цензура" показва разбиране, че досегашният стереотип на политическото статукво не работи за благото на страната.

По думите й този съвет ще бъде изграден на квотен принцип и в него ще влизат представители на бизнеса, академичните среди и политиката. Освен всичко, той ще се конструира на отраслов и регионален принцип. "Необходимо е да се въведат показатели, с които да се измерва икономическата сигурност, като може да се започне например със заложените в Стратегията "Европа 2020", подчерта Рада Коджабашева.

Заплахите за националната сигурност в съвременния свят е видно, че не идват от войни, а са чисто икономически, допълни другият зам.-председател на ББЦ Светлин Танчев. "Самите колоси, като САЩ и Русия вече не водят военни битки, а се борят икономически", каза той. Според него досега не сме обръщали внимание на икономиката си и на заплахите, които следват от лошите икономически политики. "В момента стопанството ни е на такъв режим, че се свива - спада производство, спада износ, намаляват и средствата на домакинствата. Ето защо, трябва да се намери начин с хора от реалния сектор да се седне на една маса и да се постигне съгласие кои сфери ще са приоритет за държавата, които да се защитават, независимо коя е политическата сила, която ни управлява. До момента

всяко ново правителство, което е дошло, самостоятелно поема по свой си курс и обръща посоката на 180 градуса. На това трябва да се сложи край", заключи той.

Нищо ново под слънцето. Така Светлин Танчев обобщи политическата ситуация в момента у нас и намерението на Сергей Станишев да стане член на Европейския парламент. "Силното его и неспазването на джентълменските уговорки водят до изолация и липса на почва. Постоянно се правят някакви договорки, които след това не се спазват", коментира той. На свой ред Рада Коджабашева допълни, че егоизмът води до изолация. Занимаваме се с неща, които само ни отвличат вниманието, добави тя. Според нея сме на загуба, ако продължим да обръщаме внимание на егоизма на политическата каста. "Ето защо ние сме решили да се фокусираме върху други неща, които са чисто прагматични", подчерта Коджабашева.

Станете почитател на Класа