Борисов: Да се обзаложим, че ще номинират Станишев за еврокомисар

Сега разбирам, че ще номинират Сергей Станишев за еврокомисар в следващите дни", заяви пред журналисти в петък в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след поредния провал на пленарното заседание.

Попитан дали това е истина и откъде знае, Борисов заяви: "Искате ли да се обзаложим" и обясни, че "те цяла година това са правили да гласят Станишев за еврокомисар".

След което отрече, че ГЕРБ проваля заседанията на парламента, а групата иска да влезе, когато действително има да се вземат важни решения. Затова лично той ще отиде и на нови консултации на политическите сили.

"Аз вече два пъти участвам в разговори, където уж се разбираме всичко. На другия ден – 20 нови закона от БСП, главен секретар за следващите 5 години, съпругата на съдията от 2015 г. назначена, Сметни палати, обществени поръчки. Безпардонна работа. Какво да участвам? Трети път ще участвам. И какво от това", продължи той.

"Агонията е една година. Няма система, която вече да не е разрушена. Здравна каса – половин милиард, болниците – половин милиард, митници и данъчни – на минус 800 милиона. Фонд "Земеделие" – корупция, за Министерство на земеделието – корупция. Забравихте ли тези дати, за които ви казвах всеки месец какво се случва в земеделието? Загина човек. Няма нещо, което аз да не съм говорил. 3 милиарда задължения в НЕК", допълни Бойко Борисов.

"Сега разбирам, че се подготвят да подпишат и за седми реактор. В тази криза най-бедната държава в света да вземе най-скъпия реактор в света и да заложи пети и шести реактор. Това се подготвят да направят. Нямам думи по която и да е тема. Говорих го, говорих го, говорих го. Като казвах, че без "Атака" те не могат да управляват, а те казваха: "Глупости. Само ние сме – БСП и ДПС". Е, защо не управляват сами БСП и ДПС", попита Борисов.

"Cлед изборите ще вдигнат цената на тока и там, където са кметове на ГЕРБ, с 11% парното. Това е брутално действие от тяхна страна. Няма и грам да искат съгласие, да искат нещо нормално. Всичко е наопаки, до едно", продължи лидерът на ГЕРБ.

"Спрени еврофондове. Комисарят Хан излезе и каза, че те нямат, не са си пратили още одиторските органи", добави Бойко Борисов. "Преди 5 години така подписаха договорите и като дойдохме ние, те казаха: "Борисов не се разплаща с бизнеса". Сега парите ги няма. От тези 500 милиона са разплатени към днешна дата само 18 милиона. Октомври, образно казано, ще дойдат за другите 480 и ще кажат примерно: "Борисов не иска да плати на бизнеса".

"Парите ги няма", посочи Борисов. "За тези 700 милиона сега ще проведат поръчките, ще се наредят после фирмите и ще кажат: "Дайте ни парите". Ама тях ги няма. Държавата е на минус, минус, минус милиарди вече. Ние оставихме всички фондове до един да работят", подчерта лидерът на ГЕРБ.

"Орешарски преди два дни каза: няма да актуализираме бюджета, колкото има – толкова. Аз какво да му кажа на Орешарски? Какво да направим? Казахме му сто пъти, даже за да подсиля усещането от казаното от мен, го наричах псевдопремиер, какво ли не го наричах – да се обиди, да се ядоса, да си хвърли оставката и да си тръгне. Не", допълни Борисов.

"Знаете ли какъв е другият капан, който правят? Орешарски това го разбира. Като не актуализира сега бюджета, ще остави двата месеца на служебното правителство да няма никакви пари. Тогава който ще е министър на здравето, ще я забравите бързо Таня Андреева, ще започнете да викате: "Днес "Пирогов" спира, еди-коя си болница спира, дайте пари". Той по закон тогава няма как да актуализира, парламентът го няма и ще ни поставят всички на колене. Ето това правят", посочи Борисов.

На въпрос, дали става дума за актуализация на държавния бюджет или този на Здравната каса, Борисов каза: „Каквото искат. Ще влезем и ще ги подкрепим".

Те и това ако направят, вече ще отговорят докрай на всичките ми пророкувания, които една година правех – че една година всичко това се търпя, за да може Сергей Станишев да стане еврокомисар. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ГЕРБ Бойко Борисов, предаде репортер на Агенция „Фокус". Попитан за какъв ресор има възможност Станишев да е еврокомисар, Борисов каза: „По емиграцията най-вероятно".

На въпрос, защо не са спрели мениджъри на държавни фирми, които са се поддали на паниката за банките, Борисов каза: „Защото обикновените хора за тях никога не са имали значение. Защото другото обяснение е умисъл, защото така са направили и в КТБ. Ако са направили същото и в ПИБ, това означава, че те умишлено са искали да сринат системата".

"Единственото, за което ги държа тук, е за да проявят малко разум и тези 2-3 неща, които трябва действително да се направят, да влезем и да ги направим. Те искат да си използват времето да си назначават хората. Помните – дадох оставката, един човек не сме назначили. Ние сме първа политическа сила, сиреч народът не им е казал – махнете всичко от ГЕРБ. Те махнаха до кокал всичко. Сега се опитват с всякакви законови трикове да си бетонират за следващото управление послушните кадри. А какви посланици са подготвили, какво чудо там се подготвя. Що има "Държавна сигурност" – всичко е там подготвено", посочи още Борисов и повтори, че въпреки всичко "ще отидем на консултации".

Станете почитател на Класа