Станишев ще прави български ПАСОК

След като официално обяви, че се оттегля от лидерския пост в БСП стана ясно, че Сергей Станишев ще изгражда голяма лява коалиция.
Този модел в Европа е известен като ПАСОК по името на общогръцкото социалистическо движение, създадено от Андреас Папандреу след свалянето на военната хунта през 1974 г. В него се включват политически движение от левия спектър.
По сходен модел у нас лидерът на българските и европейски социалисти Сергей Станишев иска да обедини всички ляво демократични формирования и движения. По време на брифинга след заседанието на Националния съвет в събота , той на няколко пъти подчерта, че остава председател на Коалиция за България, където БСП е основният двигател и сила. Според него коалицията трябва да се разширява.
Както се очакваше Станишев обяви , че ще подаде оставка на извънреден конгрес на партията, на 27 юли. След 13 години начело на левицата той обяви , че в края на месеца партията ще избере негов заместник, с който да се яви на предсрочните избори.
По неофициална информация Станишев ще посочи за свой приемник бившия си икономически съветник и настоящ енергиен министър Драгомир Стойнев. В събота Стойнев влезе в тясното партийно ръководство на левицата и бе избран за неин заместник по предложение на председателя.
Именно в това социалистите разчитат знак, че апаратът на формацията ще осигури лидерското място на енергийния министър. По неофициална информация най-голямата организация на БСП – софийската не възприема Стойнев и ще подпомогне поне един или двама негови конкуренти. Въпреки това от партията твърдят, че останалите нямат шансове, тъй като съотношението на делегатите на конгреса е в полза на Станишев и неговия избраник.

Пленумът на БСП беше стъпка към подготовката ни за предстоящите парламентарни избори. Това каза лидерът на столичната организация на БСП Калоян Паргов пред БНР в предаването „Неделя"150.
Според него, Сергей Станишев в бил много откровен и емоционален в своя доклад пред пленума. "Каза доста от нещата, които и аз споделям, свързани с посоката, в която трябва да вървим, свързани с откровението, което ние трябва да имаме помежду ни и с отстояване на нашите политики и ценности, защото влизането в безпринципни коалиции виждаме, че не ни води до нещо по-добро, а напротив – до спад на доверието в партията. Затова и това, което вчера се открои като една от тезите и посоката, в която ще вървим е, че ще правим коалиции, ще работим с всички, но на принципна ясна основа, отстоявайки своите приоритети, за да може и нашите избиратели да застават плътно зад нас", заяви Паргов.
По отношение на обвиненията срещу сегашното ръководство на БСП, че е сложило корпоративен етикет на партията и част от знаковите фигури се занимават с корпоративни сценарии, той каза:" В последните дни се появиха най-различни статии, от неясни източници, по отношение на едни или други представители на БСП чии интереси защитават, срещу кого и как. Мисля, че това е несериозно и беше прекрачена една граница, която не бива да прекрачваме с подобни изявления, без значение кой е тиражирал тези спекулации и слухове".
Паргов обясни, че за организацията в София тепърва предстои да се обсъди лидерския пост. "Още утре ще свикам поредица от срещи с председатели на районни партийни организации, за да можем да направим един анализ на това какво правим след пленума и как се готвим за 27-и юли - най-вече не за лидерския въпрос, а по-скоро как подхождаме към изборите и трябва да имаме много ясни разписани стъпки, които ще предложа на председателите на районите да се обединим около тях и да тръгнем в тази посока като подготовка", заяви той.

В събота Станишев не отговори на въпроса дали ще посочи своя бивш съветник. Драгомир Стойнев пък заяви, че ако бъде номиниран за председателското място ще се възползва и ще влезе в надпреварата.
Така, след 13 години начело на партията и общо 10 изборни загуби, бившият премиер и президент на ПЕС най-накрая ще се оттегли от ръководния пост. В основата на дългото му пребиваване начело на партията се смяташе липсваща фигура, която да се яви като негова алтернатива. Именно затова и най-вероятният сценарий оттук нататък е за председател да бъде избран посочения от Станишев кандидат.
По време на речта си пред Националния съвет на левицата обаче, Станишев е обявил, че въпреки оттеглянето си, той ще остане председател на формата "Коалиция за България", в който левицата се явява на избори. Така, на практика, той ще остане като своеобразна шапка над следващия председател на БСП, който ще бъде избран в края на месеца.
На въпрос дали като председател на коалицията ще бъде началник на новия лидер на БСП, Станишев се обяви за важен стълб и затова ще продължи да работи за единството, развитието и укрепването на левицата.
"В БСП, в левицата, аз съм един много важен стълб, така се е сложило исторически. Днес аз съм обединителна фигура", заяви той.
Той подчерта, че е много важно как социалистите ще извървят следващите седмици до конгреса, защото смисълът е БСП да излезе по-силна и с по-голямо доверие, а не да надделеят лични интриги и сблъсъци.
"За такова поведение ще търся лична отговорност", закани се той.
Като своя грешка дългогодишният председател на партията отчете, че БСП трябва да участва във властта само когато получи ясен мандат от избирателите за това и да влиза в коалиции само при ясна подкрепа от цялата партия.
На въпрос дали той е новият еврокомисар и каква е сделката за това, Станишев отговори: "Много сте се объркали, вие ме познавате, че аз в такъв тип сделки не влизам"
Заседанието на Националния съвет беше абсолютно закрито - в залата не бяха допуснати коалиционни партньори, нито дори депутати, които не членуват в БСП. Според участници на три пъти Станишев едва сдържал. Според други пък това е "поредното театро".
В изказването си пред съпартийците си той наблегнал на некоректните коалиционни партньори от ДПС, външните и вътрешните сили, които работили против БСП и обявил, че всъщност най-тежката цена плащал той.
Социалисти коментираха, че с изявлението си Станишев за пореден път е оставил впечатление сред съпартийците си, че за патовата ситуация, в която се намира партията, са виновни всички, освен него.
"За никакво обновление не можем да говорим обаче, ако не си кажем нещата направо. Особено ако не назовем онова, което ще спъне всяко ръководство и ще подмени всяка благородна кауза. Защото днес БСП има нужда не само от промяна на личности, но и от преосмисляне на принципите и основите, които определят нашето поведение и се отразяват – защо не си го кажем – на начина, по който хората ни възприемат и оценяват", казва още Станишев, цитиран от пресцентъра на БСП, изтъквайки, че основна мотивация му е била "репутацията и каузата на БСП".
"Гледам какво се случва между нас по медиите в последните седмици и искам да ви задам въпроса, с който Ламбо откри този парламент: Какво ви става бе, хора", заявява още председателят на партията пред социалистите.
След това благодарейки на социалистите, които са запазили каузата на БСП, "въпреки помията, която се излива", Станишев обявил, че иска да запита "най-активните и гръмогласните от нас, които се опиват от собствената си оригиналност, дали се замислят, как партията изглежда в очите на хората".
"Нима омразата стана по-силна от каузата? Нима загубихме умението да разговаряме нормално – и политически, и човешки? Знаете ли как изглеждаме отстрани – като озверяла глутница, в която оцеляването означава да разкъсаш другия. За какво? За да делим какво? Властта, до която никой няма да ни допусне, тъкмо заради това ни поведение? Да разделим партията, която преди това ще погубим? За да се очистим, очерняйки другия? Да се отърсим от своите собствени отговорности и грешки, отстрелвайки другарите си", попитал Станишев.
"В очите на хората сякаш отдавна престанахме да водим битка за идеите си. Водим я помежду си", заключил той.
"Хората, които ме атакуват за това какво се случва в управлението и в отношенията ни с ДПС, съзаклятничат по ъглите, по офиси на фирми или по ловни хижи с други партии, в това число с основните ни политически опоненти от ГЕРБ. Не е ли така? Това нормално ли е? Не е ли плод на безскрупулна сделка и на лични интереси именно позицията, че БСП трябва да остане на власт след публичното извиване на ръце и унизителния ултиматум за сваляне на правителството, поставен пред очите на цялата страна от ДПС?", заявил Станишев.
Близките до него разчитат, че този пасаж от речта му била посветена на бившия лидер на софийската организаиця Румен Овчаров, който в последните седмици яростно се включи в битката срещу него.
"Кого обслужва твърдението, че съм в олигархични зависимости, когато тъкмо аз казах, че БСП не е партия на ишлеме и няма да служи за параван на чужди интереси", попитал днес Станишев, като отговор на декларацията на дискусионния клуб "Георги Кирков", чиито членове заподозряха в понеделник, че "лидерът е обвързан с олигархични интереси"
"Не отстъпвам, за да седна нито на първия, нито на последния ред. Оставам в първите редици на битката. Ще застана до новия лидер. С всичката сила на авторитета и опита, който съм натрупал във времето", казва още Станишев пред съпартийците си, давайки заявка, че ще иска да има влияние върху новия председател на левицата.
Като свой плюс той изтъква, че може да помага с "европейското си влияние и позиции".
"С ясната убеденост, че днес и сега ни е нужна промяна, но и единство, и приемственост. Защото това са измеренията на една нова сила, която ще даде на БСП шанса и волята да се превърнем в партията на общественото доверие", казва още той.
Управлението прекратено заради условия към ДПС
"БСП трябва да покаже вътрешното си пречистване и единение, за да стане инструмент на промяната в ръцете на всички българи", обяснил Станишев.
Той обаче не пропуснал да каже, че "управлението бе прекратено, защото поставихме условияна нашите партньори". "Поискахме ясни политически правила и формати, ясно разпределение на права и отговорности. Необходимо беше да свършим работата, с която се натоварихме. Натрупаните през месеците деформации и напрежения трябваше да бъдат коригирани и изчистени. Обявяването на времеви хоризонт на кабинета сложи край на правителството", казал още той.
"Предложих избори през юли, за да не тласнем страната в криза и политическо безвремие. ГЕРБ и ДПС отказаха. Всички видяхме какво последва", пък допълни той на пресконференцията и не пропусна да уточни, че именно в тази ситуация се "развили сценарии – заплаха за националната сигурност".
Станишев обяснил още пред съопартийците си, че партията не е направила "достатъчно публични коалиционните ни преговори и разговори".
"Не отстояхме политическото в нужната степен. Не успяхме да променим решително и механизмите на властта. Така дадохме възможност на слухове и спекулации да изместят реалността на това, което правихме заради хората", казал той.
"Факт е, че задкулисието направи опит да премине в наследство. С кадрови назначения, с невъзможността да кажем цялата истина за наследството на ГЕРБ и за състоянието на държавността. Да извадим доклада за ЕРП-тата и как е източвана държавата години наред, например"
"Истината е, че обществото вече не може да приема компромиси, дори такива, които се правят в името на по-голямата цел. За нашите грешки и толерантност платихме тежка цена, в личен план – най-тежката плащам аз", заключил Станишев.
И призовал съпартийците си да си дадат сметка, че битката им е била неравностойна. "Без достатъчна подкрепа от обществото, а накрая предадени и отвътре. Политиките на дълбоките и радикални реформи, разбиването на задкулисието могат да бъдат отстоявани само, ако имат един единствен капитал зад гърба си: доверието на мнозинството от българите."

Станете почитател на Класа