Плевнелиев: У нас трябва а има принципни коалиции и реформи

Необходима е промяна на подхода в България - принципни коалиции, спазени уговорки и реформи", заяви президентът Росен Плевнелиев във вторник.

По думите му дефицитът на доверие в момента трябва да накара политиците да си дадат ясна сметка, че това е основен проблем. "Доверието на обществото трябва да се спечели само с труд, ден по ден, в правилната посока, а не чрез отиграване медийно на ситуации, че един политик е победил друг", каза Плевнелиев по време на форума "Върховенството на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда".Той добави, че актуалната обстановка в страната налага да се работи за конструктивен диалог между институциите, политиците и гражданското общество и не трябва да се приемат закони под масата от днес за утре, а да се работи за прогнозируемост."Идват избори, това не е зле, защото изборите са един демократичен инструмент да си подредим къщичката по възможно най-добрия начин, питайки и чувайки гражданите... Надявам се, че следващата кампания за изборите, през есента на тази година, ще бъде по-различна, ще бъде добронамерена, ще има поети обещания, не всичко ще бъде обещано, а това, което е обещано дай Боже да бъде спазено", каза Плевнелиев.САЩ и ЕС да не позволяват връщането на реалполитиката

Той заяви, че не трябва да се допуска и на най-високо политическо ниво връщане към реалполитиката от 19 век, която "доведе до Първата и Втората световна война, тя доведе до Холокоста, тя доведе до ГУЛАГ, тя доведе до Белене"."Виждаме милиони хора днес в Европа, включително политически лидери, които разсъждават в категориите на Европа от 19 век, а именно агресивен национализъм, преначертаване на граници със сила, върховенство на интересите, а не на правото. Това е точно европейската реалполитика от 19 век. Виждаме и прогресивно мислещите, в това число слагам гражданското общество. Те вярват в Европа от 21 век, Европа на достойнството и на правата на човека, на върховенството на закона, не на силата. Затова ЕС и САЩ трябва да действат решително", каза още Росен Плевнелиев.Той коментира, че битката в момента се води на други фронтове – "върховенство на закона срещу зависимо правосъдие, стотици малки и средни фирми срещу шепа олигарси, модерния патриотизъм срещу криво разбрания национализъм, който изповядват включително някои политически лидери".

Има проблем с върховенството на закона, да не се губи обществената енергия

Президентът призова да не се губи обществената енергия, а да бъде използвана за позитивна промяна.

"Дневният ред, който задават днес хората в България, е правилният дневен ред - на правовата държава, на прозрачността и прогнозируемостта на институциите, на инвестициите и предприемачеството", коментира Плевнелиев.

Той посочи още, че проблемите не трябва да бъдат крити и заяви, че "България не е там, където иска да бъде със своята чиста и свята република" по отношение на справедливостта си към гражданите.

"Върховенството на Закона е основен принцип на демокрацията. Преди месец Freedom house публикува своя 18-ти поред доклад – Страни в преход 2014 г. Индексът за демократичност на нашата държава продължава да се влошава. В изследването е отбелязано, че гражданското ни общество става все по-активно и все по-динамично", каза Плевнелиев.

"Аз съм благодарен на гражданското общество в България. Днес българите са въоръжени с техните смартфони, с техния "Фейсбук" профил, социални мрежи и с тяхното желание да бъдат информирани и да търсят позитивна промяна. Ние сме сред седемте най-развити държави от гледна точка на интернет скорост. Повече прозрачност и оттам нататък всичко на сайта, всичко в регистрира, електронно правителство, публичност. Това ще произведе една друга България за месеци, не за години", добави държавният глава.

Форумът "Върховенството на закона: основен принцип за устойчива бизнес среда" е организиран от Американската търговска камара в България, Германо-Българската индустриално-търговска камара и Австрийския бизнес съвет.

Станете почитател на Класа