Живко Георгиев, социолог: Лявото има нужда от нови субекти

Г-н Георгиев, Станишев посочи за свой наследник Драгомир Стойнев, но Мая Манолова побърза да обяви, че на БСП и трябва биткаджия. Какъв конгрес ли се очертава?

Някак приемливо е, ако един успял лидер на партия в подем си посочва наследника. Но лидер, който за съжаление остава партията в доста тежка ситуация и то не без собствен принос, да посочва наследник, не е добър стил. Това са мои лични разсъждения, с които не ангажирам никого. Но не мисля, че този по-скоро монархически принцип на даване на щафетата е особено полезен за БСП. Вариантът, при който лидерът посочва някой, апаратът работи за някой и не се допуска алтернативност, и няма дебат, остава впечатлението за тежка апаратна партия, която е загубила връзката си с партийната членска маса, както и с електората си.

Възможно ли е в български условия да се появи ПАСОК с лидери Георги Първанов и Сергей Станишев след всичко, което двамата си наговориха в публичното пространство?

БСП последните десет години върви по пътя на ПАСОК, но лявото се нуждае от нови субекти и то не от този тип.

Възможно ли е БСП да влезе в коалиция с ГЕРБ и какви са вариантите пред социалистите оттук нататък?

Една слаба БСП ще бъде моделирана от другите политически субекти – в решенията си, в кадровата си политика, в политиките си. Така че, БСП може да влезе в коалиция с всеки. И не защото това е животоспасяващото развитие, а защото ще е зависима.

Ваши колеги прогнозираха смазваща победа на ГЕРБ на предстоящите предсрочни избори. Ще се запази ли тази тенденция като се имат предвид някои странни изказвания на лидера й?

Голяма победа на ГЕРБ е възможна, но на тези парламентарни избори БСП ще бъде все още втора политическа сила и това е напълно по силите й. Но е важно какъв ще е резултата на конгреса – дали там ще има апаратен избор на лидер или ще има дебат. Рискът от катастрофално представяне на БСП е в следващите местни избори. Представете си община над 20 хиляди души и там да няма нито един кмет от БСП.

Възможно ли е да се обединят патриотични формирования като ВМРО и НФНС в коалиция с ББЦ и да станат трета политическа сила, каквито призиви има напоследък?

Това е въпрос на изследвания, които трябва да бъдат направени. Така погледнато изглежда е възможно, но не съм наясно дали тези партии ще се обединят.

Споделяте ли тезата, че ДПС трябва ли да остава извън властта?

ДПС със сигурност ще има добър резултат на предстоящите избори. Сега не се открояват центробежни тенденции в партията, така че по всяка вероятност и самата ДПС няма да настоява да участва в следваща управляваща формула. Но от своята стратегическа политическа опитност много е вероятно да потърси вариант да запази влиянието си без да влиза в слугинаж. Те ги умеят тези неща.

Как гледате на песимистичните прогнози, че тези избори няма да променят ситуацията?

В крайна сметка няма да има някаква грандиозно промяна, поне за сега не виждам заявки за това. Ще се възпроизведат тези тенденции, които си проличаха на евроизборите. Те самите промениха нещо, но общо взето политическата класа остава такава, каквато я знаем. Не ми изглежда помъдряла, не ми изглежда и по-визионерска, отколкото е. Новите политически проекти – ББЦ, РБ и АБВ регистрираха себе си. Ако нещо ново може да очакваме, то е около тях.

Станете почитател на Класа