Иван Костов: Държавата не е във фалит, но разходите трябва да се намалят

Държавата не е във фалит, но има нужда от спешно актуализиране на бюджета, защото макроикономическите показатели в него са твърде оптимистични, коментира в сряда пред Нова телевизия бившият премиер Иван Костов. "Трудно е управляващите, които и да са те, да признаят нуждата от прекрояване на разходите и приходите на държавата", допълни Костов.По думите му кризата в държавата е в пет сектора - енергетика, социална мрежа, икономика и финанси, политическата система и национална сигурност. Той предупреди, че ситуацията е критична и заяви, че ако продължава така, държавата ще излезе с извънреден дефицит и ще понесе санкции от ЕС.

"От петте засегнати от кризата сектора зависи сигурността в страната. Когато в повече от три сектора показателите светнат в червено, кризата става обща", каза Костов.

Според бившия премиер има три големи проблеми пред финансовата система в държавата - бюджетният дефицит, непреодоляната банкова криза и спрените европейски програми.

"Големият проблем се състои в това, че ЕС каза, че рискът не е в банките, а системен. Значи тази система е била нападната отвън. Държавата, институциите, специалните служби не са защитили системата. Това е тежък пробив в сигурността на страната. Това е банка в обсада, а такова банково дело в света няма. Това се дължи на незащитеност", заяви Костов.

Според него в тази ситуация единствените, които биха могли да се справят с кризата, са или бившият управител на БНБ Светослав Гаврийски, или настоящият подуправител на БНБ и финансов министър в последното служебното правителство Калин Христов. Костов настоя все още работещият парламент да даде на служебното правителство правомощия да изработи актуализация на държавния бюджет, която да бъде приета веднага от новото Народно събрание. Другите задачи на служебния кабинет са да актуализира средносрочната прогноза за макрорамката на бюджета и да се изготви реалистичен проект за бюджет за 2015 година, както и да сключи Споразумението с ЕС за еврофондовете до 2020 година. Костов нарече "неграмотност" говоренето за помощ от МВФ по време на кризата с ПИБ, защото "в ЕС има две гигантски банки и ако имаме нужда, тяхната подкрепа е напълно достатъчна".

Станете почитател на Класа