Борисов иска точни разчети с какви пари ще бъде запълнена "дупката" в КТБ

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов поиска спешна бюджетна актуализация и точни разчети откъде ще дойдат парите за отварянето на КТБ и "Креди агрикол". Според него "дупката" в КТБ ще бъде покрита със средства от резерва на държавата.

"Изпратени тези резерви там, на онуй място, откъде ще се попълнят тези резерви, за да не остане държавата без никаква защита", попита бившият премиер.

Двете банки в момента са под надзора на БНБ, но трябва да бъдат отворени на 21 юли.

Той отрече информацията от няколко различни източници, че неговите експерти са заставали зад въвеждането на ограничена банкова ваканция като един от четирите, обсъждани варианта за излизане от кризата.

"То не зависи от нас и първо, аз не съм бил там...Няма наши хора там - управлението се държи от БСП, ДПС и "Атака" и от тях зависи...Обсъждани са четири варианта - защо точно този искат да ни припишат на нас", заяви Борисов.

Той каза още, че е разговарял с председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС), който го бил уверил, че до края на деня ще му предостави исканите сметки за "дупката и цифрите".

Цонев обаче отрече твърдението на Борисов с лаконичния коментар "Друго сме си говорили" и каза, че няма да говори на финансова тема.

Борисов поиска още да се търси персонална отговорност от службите "за атаката по КТБ с жандармерия, полицаи, продължила седмици наред, както и преди това спрямо "Общинска банка".

Той съобщи, че депутатите на ГЕРБ няма да гласуват предизвикващите опасения за цензура промени в Наказателния кодекс, свързани с говоренето за банките, а постави и условие за подкрепа на актуализацията на бюджета на НЗОК.

"Ако искат да подкрепим актуализацията на бюджета на НЗОК, трябва да кажат истината", обяви Борисов.

Промените в НК бяха предложени от БНБ и внесени в Народното събрание от председателя на бюджетната комисия Йордан Цонев (ДПС). Оспорваните текстове, които юристи и икономисти определиха като опасни заради риска от тотална непрозрачност и корупция в банковата система, бяха подкрепени в правната комисия от депутатите на ДПС и ГЕРБ. Представителите на БСП гласуваха "въздържал се" и настояха за прецизиране на текстовете.

Борисов каза, че бил обиден от изказване на Румен Гечев от левицата в сутрешен телевизионен блок: "Това, което Гечев сутринта говореше и поведението на БСП в случая, граничи с меката дума "нахалство", защото ние по никакъв начин не искахме да участваме в разговорите за банковата криза".

"Станишев и Искров ми се молиха, за да бъде подкрепено от всички партии. Няма да говоря за банки, за да не бъда упрекнат", добави Борисов.

Борисов иска от "Гечев и компания, от БСП да признаят вината на това правителство и огромния финансов крах, защото те са толкова нагли и вадят едни цифрички, но в тях не са включени неразплатените договори, нито парите на общините, които дължат, нито спрените евросредства".

"Парите освен от данъкоплатците няма откъде другаде да дойдат", заяви Бойко Борисов. И конкретизира - "вдига се дългът, задължават се поколенията с още 5 млрд.лв. и се "подпира" резервът , за да бъдат хората спокойни".

Той очаква от БНБ да каже колко е дупката в бюджета, защото, "колкото е липсата, толкова пари трябва да се сложат в нея".

"Ако не се сложи резерв и се получи след това някакъв проблем, няма да има пари да се покрие за следваща банка. Искам да гарантирам банковата система, но виновниците - Орешарски, Чобанов и компания - трябва сега да си понесат отговорността", каза Борисов.

Той коментира още, че номинацията за новия български еврокомисар трябва да направи партията-победител на изборите.

Фаворитът на ГЕРБ отново е Кристалина Георгиева, която според него има шанс да получи много добро портфолио.
Отпечатване

Станете почитател на Класа