Бареков призова за затягане на режима на банките

Трябва да се върви към законови промени, за да се затегне режимът около банките, защото случилото се около КТБ не бива да се повтаря повече.

Това каза лидерът на "България без цензура" и евродепутат Николай Бареков в интервю за Радио К2.

Според него случилото се с банката налага управителят на БНБ Иван Искров и хората около него да поемат своята политическа отговорност и да подадат оставки.

"Мандатът им на практика изтече със срива в КТБ", категоричен беше Бареков.

Той каза още, че ще настоява да се направи одит на всички български банки от три независими агенции, за да се види какво е и тяхното реално състояние.

"След като се допусна толкова време една българска банка да работи като финансова пирамида,

това показва, че нещата трябва да се проверят издъно", мотивира целта на проверката Бареков. Той добави още, че ще инициира промени и на европейско ниво, които да отразят поуките, които получи цяла Европа с КТБ.

Лидерът на "България без цензура" каза още, че три партии основно са способствали КТБ да се превърне през годините в пирамида. "Тя започна своя път по времето на ДПС и БСП,

а по време на управлението на ГЕРБ просто разцъфтя", каза Бареков.

По отношение на актуализацията на бюджета на НЗОК лидерът на ББЦ коментира, че това не бива да се прави.

"Актуализацията на бюджета сега обслужва единствено Борисов и ДПС. Те са канят да фалират държавата и да кажат, че трябва да дойде Борисов със Симеон Дянков, за да оправят нещата. Една актуализация заради КТБ и НЗОК може да вдигне бюджетния дефицит над 3%, което е нарушение на критериите от Маастрихт, защото България не е Германия или Франция и няма добра икономика. Както казва Рада Коджабашева, бюджетният дефицит е полезен когато имаш производство и работеща икономика", мотивира се лидерът на ББЦ.

Бареков коментира още, че Здравната каса е била ограбена по времето на Симеон Дянков – 1, 4 млрд. лв.,

и че там прокуратурата отдавна е трябвало да се е задейства. Според него ДПС и ГЕРБ се провалиха в здравната реформа.

Ген. Тонев остави 100 млн. дългове на ВМА, той ли сега ще прави здравна реформа?,

попита Бареков.

Политикът каза още, че днес на Национален съвет ще бъде обсъдена номинацията на Надежда Неински за български еврокомисар.

Станете почитател на Класа