Борисов: ГЕРБ остава в опозиция, ако няма 121 депутати

 

ГЕРБ ще управлява, само ако има парламентарно мнозинство или 121 депутати. Това обяви пред Нова телевизия лидерът на партията Бойко Борисов. Той е категоричен, че ще остави ГЕРБ в опозиция, ако имат 119 депутати.

Борисов намекна, че не би управлявал с Реформаторския блок, тъй като от дясната коалицията публично са заявили, че не искат той да бъде премиер, а Цветанов - вътрешен министър. „Не си говоря с никого, нямам договорки с никого, ГЕРБ е управлявала самостоятелно до ден днешен", отсече той.

Попитан дали иска да бъде премиер, Борисов отговори с риторичен въпрос: „А кой трябва да бъде премиер според вас? Радан Кънев ли? Премиер става човекът от спечелилата изборите партия", каза председателят на ГЕРБ.

Най-важното и първо е управителят и подуправителят на БНБ незабавно да се отстранят, заяви Борисов, коментирайки темата КТБ. „Неслучайно казах и изпратих писмено писмо, когато влезе прокуратура, НАП и комисия за конфискация с целите си проверки да кажат парите в КТБ какви са - дали имат платени данъци", обясни Борисов.

Запитан кога е разбрал, че Иван Искров не си върши работата, след като е бил преизбран с гласовете на ГЕРБ по време на управлението на неговата партия, Бойко Борисов каза, че той е преизбран именно, за да се демонстрира спокойствие и приемственост. Лидерът на ГЕРБ призна, че и по време на тяхното управление са имали проблеми с банките, но никой не е разбрал.

По думите на Борисов обстановката около КТБ се е нажежила от скандалите между Делян Пеевски и Цветан Василев. Според него именно тогава е било времето, когато БНБ е трябвало да се подготви за този срив.

Относно влизането на герберите в пленарна зала, лидерът им заяви: „Омръзна ми от спекулации. Заявили сме точно и ясно - има ли точка за оставка на кабинета „Орешарски", всички депутати влизат в пленарна зала. В противен случай - не".

„Ако тройната коалиция „Атака"- БСП-ДПС си осигурят кворума, с който управляваха една година, ще влезем в парламента за една точка: оставка на кабинета", уточни Борисов.

„БСП да не плачат, че ГЕРБ не били в залата. Те неморално, без никакво право, управляваха една година и доведоха държавата до катастрофа. Да си сърбат тази седмица всичката попара, която си надробиха за една година", категоричен е Бойко Борисов.

Станете почитател на Класа