Корнелия Нинова: Формира се ново мнозинство между ГЕРБ и ДПС

В настоящия парламент се формира ново мнозинство – между ДПС и ГЕРБ в подкрепата на исканията на президента. Ние определяме тези искания като противоконституционни, тъй като прехвърлят върху служебното правителство правомощия, което то няма по Конституция.

Това заяви в кулоарите на Народното събрание народният представител от "Коалиция за България" Корнелия Нинова, предаде репортер на БГНЕС.

Минути по-рано левицата напусна пленарна зала след искане на Йордан Цонев от ДПС за провеждане на извънредно заседание на парламента, на която да бъде гласувана актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на Здравната каса. Искането на Цонев бе подкрепено от ГЕРБ и извънредното заседание ще е на 29 юли от 15:00 часа.

"Противопоставяме се на актуализацията на бюджета по няколко причини. В самите мотиви, внесени от Министерски съвет, пише, че бюджетът може да бъде изпълнен и в параметрите, в които съществува в момента, но за всеки случай, за да се презастраховаме, трябва да се актуализира", обясни пред журналистите Нинова. "Не приемаме това за сериозна мотивация", категорична бе тя и добави, че от датата на внасяне на тази актуализация в Министерски съвет до днес има промяна на финансовите параметрите в държавата. "Увеличен е фискалният резерв, в държавата са влезли европейски средства", припомни тя.

"Коалиция за България" настоява премиерът Пламен Орешарски да изтегли от парламента внесеното предложение за актуализация на държавния бюджет и отново да се прецени от експертите дали има нужда от такава актуализация, обяви Нинова, като според левицата такава нужда няма. Още днес те ще искат среща с премиера, за да поискат от него официално изтегляне на актуализацията.

В левицата са убедени, че исканата актуализация няма да подкрепи нито финансовите параметри в държавата, нито живота на хората.

"Не подкрепяме предложението на президента и на новото мнозинство на ДПС и ГЕРБ за избиране на Калин Христов за управител на БНБ. Калин Христов е част от проблема и от екипа, който създаде проблемите в БНБ и не може да бъде част от решението", категорична бе Корнелия Нинова. "Коалиция за България" не подкрепя предложението на президента и го определя като безпринципно. Очаквайте подробности. 

Станете почитател на Класа