Пороите наводниха десетки села

Бедствено положение е обявено в седем села в община Родопи, Пловдивско. След обилните дъждове падна част от подпорната стена на реката преди село Храбрино. Срутил се е и мостът над река Първенецка, предаде БНР. Според информацията, освен Храбрино откъснати остават селата Бойково, Ситово, Лилково, Плочник, Лилково и Дедово. Няма пострадали хора и не е прекъснато електрозахранването в седемте населени места, но единствената възможност да се стигне до тях е по тесен мост. В Храбрино няма питейна вода заради прекъснат водопровод. Там ще бъдат докарани водоноски.

Кметът на община Родопи Пламен Спасов заяви, че ситуацията е критична и хиляди остават блокирани особено в Храбрино, Бойково и Дедово, където вилните зони са големи и много хора през летните месеци живеят там.

Проливният дъжд във Врачанска област, който не спира от вчера и достигна до 50 литра на квадратен метър, засегна трафика във Враца. Цяла нощ аварийни екипи отводняват подлези в града, където от насъбралата се вода са изтеглени четири ТИР-а.

Най-сериозно е положението в село Бели извор, където са наводнени над 100 къщи. Там придошлите води на река Лева са отнесли част от траверсите на жп линията от Враца за Криводол. Има отнесени десетки животни.

Има данни за поражения в селата Борован, Горно Пещене и Мраморен. Според заместник областния управител на Враца Борислав Банчев ситуацията в района е тревожна.

Количеството валежи над област Монтана, измерено от вчера следобед досега, е между 18 и 102 литра на квадратен метър. 57 литра на квадратен метър са паднали в Монтана, където до късно снощи екипи на пожарната са работили по 39 сигнала за наводнени мазета на къщи и закъсали автомобили.

Бедствено положение е обявено тази нощ в 12 села в община Своге, заяви пред „Хоризонт“ и.д. кметът на града Георги Петков. Прекъснати са питейните водопроводи в село Владо Тричков, махала Ромча, селата Луково и Батулия и град Своге, допълни главен инспектор Георги Колев от „Пожарна безопасност и защита на населението“ в Своге.

Вследствие на проливния дъжд е бил залят пътят София – Своге в участъците край Реброво и Владо Тричков. Кметът на Своге Георги Петков препоръча на шофьорите да не преминават по пътя София – Своге през Искърското дефиле заради опасност от свличане на земна маса.

Близо 100 литра дъжд са измерени в Белоградчик за изминалата нощ. От „Пътно поддържане“ съобщават, че в пет видински села селата пътят е залят от вода и движението е затруднено.

 

Станете почитател на Класа