Експерти: Човешка грешка е причинила взрива в Костенец

„Разбира се, става въпрос за човешка грешка. Винаги, когато има неконтролиран взрив, те са плод на човешка грешка. В случая тя е в това, че наблизо е имало чували или вместимости, в които е имало тетрил и други елементи, които са били толкова близо до мястото, където са се унищожавали други елементи от боеприпаси и в прехвръкнала е искра”. Това коментира по Нова ТВ бившият зам.-министър на отбраната Валентин Радев. Според него има два важни въпроса, на които трябва да се отговори – защо е допуснато експлозивите да бъдат в такава близост и защо е допуснато по този начин да се извършва цялото унищожаване на боеприпаси.

Радев изтъкна, че когато се работи с боеприпаси, винаги е възможно да се случи инцидент, но най-важното е „тези процеси да се извършват грамотно и да се минимизират рисковете”.

Тодор Воденов от КТ „Подкрепа” изтъкна, че няма как да няма човешка грешка, когато „хората работят за под 500 лв. заплата, претоварени са с работа и технологичните изисквания към процесите се променят”, а заводът в Костенец се управлява от човек, завършил печатарство и назначен тук като политическа поръчка.
Бившият директор на „ТЕРЕМ” – Марин Иванов заяви на свой ред, че се съмнява на 100% в професионалните качества на сегашното управление на завода.
По думите на кмета на Костенец Радостин Радев има криза за кадри в завода на ТЕРЕМ, където голяма част от ръководния персонал е от военни служители, които са навършили пенсионна възраст, дори са пенсионирани и продължават да работят.

Станете почитател на Класа