Пет партии се обявиха срещу Медарова

Пет партии - БСП, АБВ, ВМРО, "България без цензура" (ББЦ) и Националният фронт за спасение на България (НФСБ), се обявиха срещу Красимира Медарова.

Повод бе назначаването й от президента Росен Плевнелиев за министър, който ще отговаря за организацията на изборния процес. Последното попълнение в състава на служебния кабинет "Близнашки" бе направено късно снощи. В момента Медарова е съдия в Софийския апелативен съд и се очаква да бъде освободена от Висшия съдебен съвет в понеделник. От април 2011 г. до март 2014 г. тя бе председател на ЦИК от квотата на ГЕРБ.

Най-смущаваща за партиите се оказа близостта на Медарова с ГЕРБ, както и скандалите, които белязаха президентските избори, по времето на които тя бе шеф на ЦИК.

Зам.-председателят на БСП Янаки Стоилов се зачуди как човек, който е бил председател на ЦИК, посочен от ГЕРБ, може да бъде смятан за напълно безпристрастен. "Как Медарова едновременно ще бъде министър, който ще организира изборите, и председател на изборния борд. Вярно е, че държавно-общественото начало беше много популярно преди 25 години и сегашният премиер трябва да се произнесе за ситуацията, в която един човек ще представлява държавата и ще осъществява гражданския контрол. Или може би сливането на гражданското общество в държавата е новият демократичен модел, който сега ще бъде проповядван", казва Стоилов.

Той напомни, че Георги Близнашки вече е казал, че ще държи в администрацията на високи позиции да няма хора, които да проявяват политически пристрастия. Социалистите продължават да смятат, че заради изборните нарушения с носенето на чували с бюлетини от депутатите на ГЕРБ тогава БСП е загубила 300 000 гласа, които са щели да направят Ивайло Калфин президент.

Станете почитател на Класа