От ИДП твърдят: Това служебно правителство е по-адекватно от първото

Плевнелиев се е специализирал в правенето на служебни правителства, но второто му служебно правителство е значително по-адекватно и успешно от първото. Все пак, според Николов не бива да се забравя, че основата му задача е да подготви изборите и да не остави съмнение за прозрачността и демократичността им. Първият ни съвет е новият кабинет да се придържа плътно към мандата, получен от Плевнелиев и да не се опитва да надгражда тази политика, когато кабинетът се създаваше,заяви Петър Николов от Института за дясна политика.

Като съвет от името на института Николов заяви, че е хубаво партиите от дясното-Реформаторският блок (РБ) и ГЕРБ да започнат да се срещат публично. Политиката е нещо публично. Ако всички разговори между тях бяха проведени пред медии и публично, РБ и ГЕРБ щяха да са по-силни, отколкото преди седмица, коментира той. В предизборна ситуация е много лесно да се подадеш да трупаш политически дивиденти. В никакъв случай коалиция РБ и ГЕРБ не е гарантирана, поясни Николов.

БСП влиза в много тежка криза, която се дължи на шизофренната природа на тази партия. Тя говори на един език в публичното пространство, на друг с партньорите в чужбина и на друг език вътре в себе си, когато говори с избирателите си. Тази шизофренност разкъсва БСП и я обрича на това да си отива биологически, коментира той левицата. Той заяви, че в България има поколение българи, които са с леви разбирания, но по никакъв начин не могат да припознаят тази партия като своя. БСП постепенно ще изтлее от политическия живот, прогнозира той. От ИДП коментираха, че Михаил Миков не бил най-удачният избор на председател БСП, защото не показвал желание за провеждане на реформи, а по-скоро бил консенсусна фигура, Прогнозираме дълъг период, в който БСП ще остане изолирана или в опозиция пред следващите няколко години, каза още по темата Николов.

Тома Биков, член на УС на ИДП, обясни, че според процеса, който тече било очевидно, че ББЦ се разпадала, а структурите й напускали "кораба-майка". Тази партия може да не стигне до избори изобщо, прогнозира той.

Темата за ситуацията около КТБ също не бе подмината, като според Биков по действията, които наблюдаваме проблемът с КТБ е по-скоро политически отколкото икономически. Очаквам проблемът да се решава с политически средства, а не с икономически. Видя се много голяма слабост на БНБ по време на кризата, видяха се много зависимости по най-различни линии. Сметката от КТБ щ бъде платена от всички, подобни явления са пагубни за всички, добави той.

Станете почитател на Класа