Проф. Михаил Константинов: ГЕРБ няма да могат да управляват самостоятелно

ГЕРБ няма да могат да управляват самостоятелно в 43-тия парламент. Най-добрата комбинация е форматът „ЕНП" – 105 за ГЕРБ и 20 мандата за Реформаторския блок. Това каза математикът проф. Михаил Константинов в предаването „Добро утро, България!" на ТВ7.
Специалистът по изборно законодателство прогнозира, че в следващия парламент се очаква да влязат пет партии, като три от тях са сигурни. Под въпрос към момента са Реформаторският блок, а за петото място се очертава битка между АБВ и „България без цензура".
„АБВ има шанс 50 на 50, особено след краха на традиционното ляво. Програмата минимум за Реформаторския блок е да влезе в парламента и ще бъде успех ако има 20 мандата. Коалиция „Десните" нямат шанс да влязат. „Патриотичен съюз" са сериозна сила. Ако се добавят към електората на „Националния фронт за спасение на България", стават сериозни кандидати за влизане. Засега не ги виждам вътре, но да не забравяме, че кампанията тепърва започва", допълни Константинов.
По думите му „Протестна мрежа" няма потенциал за влизане в политиката, но организацията би могла да излъчи няколко популярни лица като кандидати за независими депутати. „Един независим, непокорен депутат в едно блато, каквото е българският парламент, може да направи страшно много неща", каза Константинов.

Станете почитател на Класа