ЦИК решава за наблюдателите за изборите до края на седмицата

"Експертното междуведомствено звено и Изборния борд несъмнено ще бъдат две различни звена. Членовете на междуведомствената експертна група, председателствана от премиера, са на равнище зам.- министър и представляват министерствата, които са пряко ангажирани с подготовката и провеждането на изборите - МВР, МВнР, МРРБ, Министерство на правосъдието, Министерство на Финансите и ДАНС." Това съобщи за предаването „Преди всички" по "Хоризонт" проф. Емилия Друмева, съветник по изборните въпроси към политическия екип на премиера, като каквато и участва в междуведомствената експертна група.

До края на седмицата се очаква решение на ЦИК във връзка с регистрацията на наблюдателите за предстоящите избори, след като през май се появиха съмнения, че регистрирането на близо 50 000 представлява скрита форма на влияние върху избирателите.

"Още с провеждането и приключването на предишните избори за Европейския парламент се констатира това явление.Очаква се решение на ЦИК, в което да има условия за регистрацията на такива наблюдатели, които, разбира се, ще бъдат съгласно закона, но едновременно с това се търси ефекта да има представителност на обществото, но едновременно с това тези от тях, които се ангажират като наблюдатели, да действат по предназначение, да представят свои констатации, наблюдения", заяви Друмева.

Работи се и по разяснителна кампания за преференциалния вот, включително по-ясни обучителни материали за СИК. Обновява се и изборната администрация по места. Тя изтъкна, че българите в чужбина ще имат повече избирателни секции.

Станете почитател на Класа