Борисов отказва коалиция с реформаторите

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че може и след октомври да остане служебното правителство, ако партията му няма достатъчно депутати за самостоятелно управление."Ако нямаме 121 депутати след изборите на 5 октомври, ГЕРБ ще върне мандата... Колегите от Реформаторския блок да знаят, тези толкова симпатични хора от "Протестна мрежа" да го знаят: След октомври може да няма правителство, сиреч ще има служебно правителство", каза Борисов пред БНТ.Той изключи формирането на коалиция между ГЕРБ и Реформаторския блок след изборите.

"ГЕРБ не участва в коалиция с партия, която лидерът им не поема отговорност. Няма да се съглася да участвам в правителство, чийто премиер ще идва в Банкя да ми докладва, а след това ще ходи в Драгалевци да докладва. Ние с шмекери не играем. Те измислят шпионска дейност, включително и Буда е от тях. Онзи ден, когато почина майката на Местан, нормално му пратих есемес. Но да се излиза и да се пише, че водя някакви преговори с ДПС, не е нормално", каза Борисов.Той прогнозира, че при липсата на редовно правителство "България ще влезе в толкова тежък свредел на нестабилност, че няма да има какво да ядем, не да строим магистрали, не да строим мостове и зали, няма да има какво да яде".

"Това аз искам да го знаят и да спрат да си играят на политиканстване и на кой какъв е с дреболии", каза още Борисов.

Той посочи още, че КТБ трябва незабавно трябва да бъде оздравена.

"Трябва да сменим Иван Искров (управителят на БНБ) и да дойде човек, който да оздрави банката. Ако останем без Министерски съввт след 5 октомври, без парламент, който да вземе решение, просто не ми се говори", каза Борисов

4 години държах финансова стабилност в страната, а тези дойдоха и разбиха всичко, каза Борисов.

Симеон Дянков направи в най-тежкото време най-доброто възможно за България. С тези думи Борисов високо оцени качествата на своя финансов министър. Дянков даде постна пица, ама пица. А сега няма да има. След октомври може да няма пари. България ще влезе в толкова тежък свредел, че няма да има какво да ядем. Искам да знаят това и да спрат да политиканстват – може да няма пари. При мен се знаеше кой какъв е, това е политическата отговорност. А за година и два месеца не се знаеше.

Борисов защити и Ваньо Танов, новият стар директор на Агенция "Митници", който остана в съзнанието на обществото с прякора "Ало, Ваньо". Според Борисов не са открити абсолютно никакви нарушения по случая с Мишо Бирата, починал скоропостижно в хотел в Правец по време на неговото управление.

Танов беше назначен от Борисов за директор на Агенция "Митници" на 6 август 2009 г. след идването на власт на ГЕРБ. Директорът на митниците бе замесен в скандал с изтекли записи на телефонен разговор между него и бившия премиер Бойко Борисов за вече покойния Мишо Бирата. Скандалът стана известен като "Ало, Ваньо".

От разговорите става ясно, че лично Борисов слага чадър и настоява да се спре акция срещу собственика на бирената фабрика "Леденика" Михаил Михов, наричан с прякора Мишо Бирата. Разговорите са по повод акция на митничарите срещу фабриката, която произвежда бирите "Леденика" и "ММ", и по това време работи без лиценз. Тези разговори изтекоха в медийното пространство през януари 2011 г. и предизвикаха огромен скандал. По-късно през 2013 Танов беше освободен от поста директор на "Митниците" и върнат отново от служебния финансов министър Румен Порожанов, който беше заместник на Симеон Дянков по време на управлението на ГЕРБ.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Станете почитател на Класа