Георги Първанов: Целта на АБВ е да бъде незаобиколим фактор в бъдещия парламент

Целта на АБВ е да бъде незаобиколим фактор в бъдещия парламент и в управлението на страната от октомври нататък Много важно е да не се допусне еднолично управление на страната. Това заяви Георги Първанов, президент на Република България 2002-2012 и лидер на АБВ на брифинг. Реализирана тази цел на Бойко Борисов, на ГЕРБ, означава еднолично управление и тези, които сега мърморят по отношение на президентската република, ще видят в действие отново същата премиерска република, на която бяхме свидетели три години и половина при управлението на ГЕРБ, подчерта Първанов.
Той допълни, че една от целите, които АБВ си поставя, е да убедят колкото може повече хора в предимствата на програма и кандидатите на формацията. Георги Първанов посочи, че е участвал в много избори и му е много обидно, когато от самото начало се сведе изборната кампания до поставянето на измерими цели като брой депутати, проценти. „Нека не изземаме работата на социолозите, на тях и без това им плащат за тази работа. Отново върви процесът на манипулация. Една от идеите, които съм имал още като президент, е да има пълна прозрачност на връзките на социологическите агенции с партиите, особено по време на предизборните кампании. Не ме интересува как те работят за различни фирми, за бизнес структури, но не може да не е ясно чии поръчки изпълняват", каза още Георги Първанов.

 В името на какви идеи ГЕРБ иска тези 121 депутата? Що за позиция е това – ако нямаме 121 депутата, не ни търсете, попита Георги Първанов. „Защо не чухме г-жа Меркел да заяви подобна позиция, а седнаха и умуваха и сега управляват бетонно страната”, допълни Първанов.
Попитан защо той не оглавява някоя от листите, Първанов заяви, че не приляга на един държавен глава да заема такива постове, но увери, че ще участва активно в политиката и ще даде всичко от себе си, за да се случат радикалните промени в икономиката и социалната сфера. „Няма да се ангажирам с конкретни постове”, обясни Първанов.
На въпрос за отношенията между ГЕРБ и Реформаторския блок, Първанов коментира, че що се отнася до „спектакълът, който върви – ГЕРБ и РБ, целта е реформаторите да разсеят образа, който се създаде, на пето колело на бъдещо управление”, заяви той.
Във връзка с допитването на АБВ и защо не на по-приоритетно място е заложен проблемът с демографския срив, Първанов посочи, че демографският срив е най-големият проблем на България. „Но за да предотвратим демографската катастрофа, трябва да имаме силна държава, здравна политика, която да бъде приета с консенсус от всички, образование, което ни връща на челото на европейските класации. Държавата има нужда от добро управление”, каза още Георги Първанов.

 

Станете почитател на Класа