Мая Манолова: ГЕРБ управлява чрез Близнашки и Плевнелиев, от името на служебното правителство

ГЕРБ управлява чрез Близнашки и Плевнелиев, от името на служебното правителство. На практика виждаме как ГЕРБ влиза във властта през задния вход, как служебното правителство служебно връща на власт ГЕРБ. Това каза Мая Манолова от БСП в предаването „Денят започва" на БНТ.
По думите й със сегашния служебен кабинет се реставрира управлението на ПП ГЕРБ, а това означава подмяна на съществуващата администрация и кадри с кадрите на партията.
„Назначенията са във всички министерства, от ниво министър, заместник-министър, шефове на агенции, политически кабинети. Става дума за назначаването като заместник-министър на заместник-кмета на Община Бургас Атанаска Николова, скандалното назначение на Радослав Русев в Министерството на регионалното развитие, който бе замесен в злоупотреба с продажба на тръби за напояване. Или пък Теменужка Петкова, която беше политическият флагман на ГЕРБ в предишното управление. Още по-фрапантна е смяната на петима областни управители и тяхната подмяна с кадри на ГЕРБ. Защо е тази подмяна на шефове на агенции, и то на ресурсни агенции?", обясни Манолова.
Според бившия заместник-председател на Народното събрание тези кадрови промени не биха могли да се случат без партийната намеса на ГЕРБ. Именно това по думите й е „резервният сценарии" на Бойко Борисов.
„Ако той не успее да състави самостоятелно правителство, смята да управлява чрез служебното. Това е и обяснението защо в едно правителство, което предстои да работи два-три месеца, се назначават повече зам.-министри, отколкото в действащото правителство на Пламен Орешарски. Защо са тези десетки хора в политическите кабинети и защо изобщо са му политически кабинети на едно служебно правителство, което трябва да бъде политически неутрално?", попита Манолова.

Станете почитател на Класа