Смени в БЕХ

Директорът на Българският енергиен холдинг (БЕХ) Георги Христозов ще бъде заменен от Антон Павлов, заместник-министър в Министерството на икономиката и енергетиката, съобщи служебният енергиен министър Васил Щонов.

Министърът аргументира решение с думите, че негова задача е да подобри ефективността на държавните дружества.

Щонов увери, че няма да има промени в „Мини Марица – Изток”, в чиито борд е Христозов.

 Васил Щонов потвърди дефицита от 3 млрд. лева в енергетиката. Той не успя да прогнозира дали през октомври цената на тока ще се покачи и с колко, тъй като цените на електроенергията у нас се определят от ДКЕВР.

До две седмици ще заработи енергийният борд, а през следващата седмица ще са ясни имената на хората, които ще влязат в борда, съобщи още Щонов.

Служебният икономически министър представи тримата си заместници.

Ирена Младенова става заместник-министър на икономиката и енергетиката с ресор икономика. Била е на сходна позиция в предишното служебно правителство, доказан експерт е, каза за нея Щонов. Младенова заяви, че приоритет в работата й ще бъде изпълнението на ОП "Конкурентоспособност". "Получаваме притеснителни сигнали за програмата от страна на бенефициенти и други партньори. Проверяваме ситуацията и желанието ни е да излезем най-скоро с план действие, за да гарантираме доверието на бенефициентите и ефективното приключване на тази програма. Друга цел е подготовката за стартирането на ОП "Иновации и конкурентоспособност за следващия програмен период. Отворени сме за диалог с бизнеса", добави тя. Трети фокус в работата й щяло да бъде финализиране на стратегия за интелигентна специализация.

Антон Павлов е зам.-министър с ресор енергетика. Работил е в НЕК и ЧЕЗ. Ще работи по 4 приоритета-реално състояние на сектора енергетика, основната задача ще бъде прозрачност в управлението на държавните дружества, прозрачност за търговете за продажба на електрическа енергия, осигуряване на ефективна работа на енергийния борд и завършване на междусистемните газови връзки, приоритет е връзката с Гърция. Не на последно място била и подготовка за работата на енергийната система за работа в зимни условия.

Третият зам.-министър  - с ресор "Туризъм", е Бранимир Ботев, който и досега беше на този пост. Той беше зам.-министър в кабинета "Орешарски". Приоритетите ни са продължаване на процеса на диверсификация като експонираме България с 5 глобални туристически продукти, море, планина спа туризъм и други. Имаме и приоритет как да направим страната ни още по-позната и обичана от българите, заяви Ботев.

Станете почитател на Класа