Станишев пита защо Кристалина Георгиева е номинирана на тъмно

Ако постът Върховен представител по въпросите на външните работи и политиката на сигурност е на ЕНП, аз с готовност ще подкрепя кандидатурата на Кристалина Георгиева. За мен ще бъде чест като българин тази позиция да бъде заета от мой сънародник.

 

Това заявява президентът на ПЕС Сергей Станишев в писмо до премиера Близнашки в отговор на премиерското писмо до социалиста с молба Станишев да подкрепи в ПЕС кандидатурата на Георгиева, ако въпросния пост е отреден за партията на евросоциалистите.

 

Станишев обаче заявява, че ако трябва ПЕС да излъчи външния министър на ЕС, то това ще бъде номинираната от Италия Федерика Могерини. Тук президентът на ПЕС изразява надеждата си, че при втория вариант Близнашки също ще подкрепи Могерини на срещата на върха на ПЕС на 30-и август.

 

Станишев добавя, че при реализирането на втория вариант е готов на диалог, макар и малко закъснял, по думите му, за да може България да получи ключов ресор за Кристалина Георгиева в новата Европейска комисия.

 

Соцлидерът обръща внимание на служебния премиер, че при определянето на позициите, които заема една или друга фигура на европейско ниво, се отчитат както професионалните качества, така и принадлежността към съответното политическо семейство.

Този европейски принцип за търсене на справедлив баланс и съгласие се зачита както от ЕНП, така и от ПЕС. Пример за това е подкрепата на социалистите за новия председател на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

 

Социалистът припомня, че като премиер през 2007 година е номинирал Меглена Кунева за първи български еврокомисар, независимо че е била представител на по-малкия коалиционен партньор в управлението - НДСВ.

Тя имаше необходимия опит, професионализъм и авторитет, за да получи важен ресор - „Защита на потребителите", въпреки че зае поста по средата на мандата и ключовите позиции вече бяха разпределени. Към онзи момент това беше най-доброто решение за България, подчертава Станишев.

 

Сега, изтъква обаче той, в медиите се акцентира на въпроса „кой?", а не „защо?" и „какво?" би направил за страната ни бъдещият еврокомисар.

 

Бившият лидер на БСП критикува остро и президентската администрация, че на КСНС при президента на 17 юни е било постигнато споразумение между водещите политически сили да се проведат консултации по редица въпроси. Една от темите беше и публичното дискутиране на номинацията на българския еврокомисар.

Въпреки изричното ми настояване, на срещата при президента по повод банковата криза, тази тема не беше засегната, а разговорът се сведе до посочване на дата за произвеждане на изборите, припомня Станишев.

 

Той също така критикува остро и служебния премиер Близнашкиизтъквайки, че основната задача на служебното правителство е произвеждането на свободни и честни избори. Затова будел тревога фактът, че на първото си заседание кабинетът взел решение за номиниране на българския еврокомисар на тъмно, което е в разрез с договореното при президента и с позициите, които Близнашки лично отстоявал публично.

Ако се съди по реакциите на ГЕРБ и ДПС, с тях очевидно има политическа договорка, но нейните мотиви и съдържание останаха тайна за обществото, изтъква още Станишев.

 

В заключение бившият лидер на БСП изразява притеснението си от информацията, че от президентската институция са предупредили високопоставени лица в Брюксел, че ако кабинетът „Орешарски" излъчи кандидатура за Еврокомисията, то тя ще бъде оттеглена от служебното правителство.

Въпреки че го поставям под съмнение, ако това се окаже вярно, то само по себе си би било тежък политически скандал и намеса в работата на легитимно избрано от парламента правителство, подчерта Сергей Станишев.

Станете почитател на Класа