Шаламанов: Не са ни предадени 33 хиляди архивни единици

Повече от 33 хиляди архивни единици все още не са ни предадени от служба „Военна информация",

каза председателят на Комисията по досиетата Евтим Костадинов по БНР.

Той припомни срещата при президента Плевнелиев миналата година и взетото не нея решение до края на годината да се предадат всички архивни единици.

„Точно в края на месец декември служба „Военна информация" предостави архивни документи,

но те не бяха в пълна цялост“, каза той.Костадинов отрече информацията, че критикува шефа на разузнаването Веселин Иванов, защото не иска да предаде архивните досиета на чуждите граждани, сътрудничили на службите преди 1989-а година.

„Ние изискваме, както е по закон, да се предадат архивните документи, които са съставени от 1944-та до 1989-а година от Държавна сигурност и Разузнавателното управление на Българската народна армия. Комисията до момента никога не е обявявала принадлежност на чужди граждани", обясни Костадинов.

„Няма да допуснем сътресения в службите",

каза по БНР служебният министър на отбраната Велизар Шаламанов във връзка със слуховете за евентуална смяна на шефа на Военното разузнаване Веселин Иванов.

„Веселин Иванов в момента е в домашен отпуск. Много по-важно за мен е службата да работи ефективно, заедно с партньорските служби, поради усложнената среда за сигурност около Украйна, Черноморския регион, Ирак, Сирия, Афганистан. Така че службите трябва да работят добре,

включително и за това да намерим външни фактори, които вероятно са повлияли на кризата с КТБ.

В този контекст няма да има никакви сътресения в службите", беше категоричен Шаламанов.

Станете почитател на Класа