Асансьорните фирми задължително ще сключват застраховки за евентуални вреди

Фирмите, които поддържат асансьорите и надзорните фирми ще бъдат задължени да сключват застраховки за вредите, които могат да причинят, ако не си свършат качествено работата.

Размерът на застраховката ще се определя вспоред това за колко съоръжения отговарят.

Това са част от нормативните промени за "затягане" на бранша, за които се договориха вицепремиерът Екатерина Захариева и шефът на Агенцията за метрологичен и технически надзор Стефан Цанков.

Проверка след инцидента с повреден ансансьор в столичен блок, при който загина една жена, а друга беше тежко ранена, показа, че у нас има над 1000 нелегални асансьорни техници.

"На пазара съществува застраховка "Професионална отговорност". Това задължение идва от Закона за задълженията и договорите, който казва, че когато някой увреди трето лице, то трябва да бъде компенсирано. От тази гледна точка, не само задължителни застраховки се сключват. Има фирми, които по принцип сключват застраховка "Професионална отговорност". Не би имало никакъв проблем и поддържащите и фирмите за технически надзор на асансьори да сключват такава застраховка", коментира по БНР Венислав Йотов от Асоциацията на българските застрахователи.

Цената на такава застраховка би се определила от това за колко съоръжения отговаря фирмата, както и от лимита по застраховката и други паралемти, посочи Йотов. Според него няма как цената на услугата да не се повиши при сключване на застраховка, но това едва ли ще е драматично.

Йотов подкрепя идеята тази застраховка да стане задължителна.

Станете почитател на Класа