Чавдар Найденов, АФИС: Говоренето за финансова криза е опасно

Г-н Найденов, АФИС обяви свое изследване, че 7 партии влизат в следващия парламент. Това сериозно ли е?

Звучи доста вероятно, едва ли обаче ще са 7 партии. Може би ще са 5 или 6, но така или иначе ще имаме разнороден парламент, който трудно ще се консолидира. Ситуацията е такава, защото не се очертава решение на политическата криза, която започна през февруари миналата година. Просто няма изразител на новите тенденции на обществото, а по-скоро имаме тенденция за връщане на власт на тези, които бяха свалени без никакъв отговор или обяснение защо са били свалени. Така че е съвсем логично е да се получи парламент без ясно изразено мнозинство.

Тоест ГЕРБ се връща на власт в комбинация с партия или партии?

Въпросът е колко време ще изкара едно такова правителство. Ситуацията е такава, че от евроизборите насам живеем в царството на кривите огледала.
В нощта на изборите Борисов се обяви за победител, а всъщност ГЕРБ загуби по-малко гласове отколкото БСП, което не я прави победител, нито пък показва възстановяване на потенциала на партията от изборите през 2013 година, да не говорим за потенциала и от 2009 година. Впечатляващото на евроизборите бе голямото намаление на гласовете при БСП като непосредствената причина за това беше отцепването на АБВ. Друг е въпросът за грешките и морала на лидерите, но подобно поведение винаги действа демобилизиращо.
Ако изобщо може да се говори за нова тенденция това беше България без цензура. Така или иначе ББЦ беше един артефакт, който обра значителна част от протестната енергия, особено в провинцията. После видяхме спад на електоралната подкрепа за ББЦ поради кризата с КТБ. Същевременно комедията със състава на служебния кабинет демаскира столичните протестъри, т. е и тази енергия отива на вятъра.И накрая ще се окажем с парламент, в който по същество са старите муцуни. Тук не е толкова важно съотношението между тях, а качеството – това са същите стари муцуни, които познаваме.

Какви са шансовете на новите формации? ББЦ например продължава да обикаля страната, а РБ да печели привърженици в големите градове…

Очевидно хората от провинцията се чувстват зле представени и би могло да се очаква, че ББЦ ще увеличи процента си на подкрепа, особено ако имат средства, защото те, както е известно, работят с усилено медийно присъствие. Това партийно образование може да се разглежда и като една възможност безгласните да имат глас.
Колкото до РБ, те изцяло стъпват на базата на ДСБ – софийска, пловдивска и малко варненска. Вече се оформиха две Българии, които трудно се разбират, затова и протестите си правят поотделно, и за различни неща. РБ имат много ограничен потенциал откъм брой избиратели, тъй като богатата България се оказа малка, а бедната голяма. Но РБ имат известен възход в сравнение с 2013 година, защото повярваха, че могат да влязат в изпълнителната власт в качеството си на коалиционен партньор.

Кога ще са следващите избори?

Когато се разпука ледът. Никой не може да каже кога ще са. Избори ще има, когато сме готови за това. Наистина положението в сраната е много объркано, объркан е и самият Борисов. От една страна цялата му личност издава страстно нетърпение да се види отново премиер и да отстрани всеки, който стои на пътя му. От друга страна второто му аз крещи: Не ме избирайте! Той буквално каза – предупреждавам хората да не гласуват за нас, защото ще правим тежки реформи, ще режем разходи. Това го говори от два-три месеца и фактически подтекстът е: Не ме избирайте. Той прекрасно знае, че не се е справил и затова е подал оставка. Не се знае по какъв начин ще протече едно негово управление. Иначе технически погледнато е получил добри съвети и говори за стабилност.
Проблемът е, че Борисов е толкова силен в спечелването на властта, колкото е слаб в управлението. Той просто очевидно не знае какво се прави. Формулата за тежките реформи, за пот, кръв и сълзи, той самият знае, че много трудно може да я прокара, защото винаги е работил с общественото мнение. И още повече знае, че тя не е продуктивна, защото ще го докара до февруарските протести, които са резултат от свръхикономиите на Дянков.

Възможно ли в тази ситуация служебният кабинет да си упрвлява направо до януари, каквите сценарии се лансират напоследък?

Играят се толкова сложни танци и пируети…ГЕРБ ще вземе минимум една трета от гласовете и ще бъде определящ фактор. В такава сложна конфигурация, каквато се очертава, коалиция срещу Бойко Борисов очевидно няма да може да се формира. Той би могъл да получи стабилна конфигурация, ако включи партии, които не са били досега в парламента, но не знам дали е способен на това.
Много е печално, че Борисов започна да говори за нов заем, за финансова катастрофа, за ликвидна криза и т.н. С това само ще оскъпи рефинансирането на сегашните заеми, включително и на такива, които са взети от неговото собствено правителство преди година и половина. Ако Орешарски постигаше постепенно понижение на лихвите по държавните кредити, Борисов работи за повишение на тези лихви. Това не е само негова игра, явно.

Станете почитател на Класа