Бойко се включи изненадващо по телефона: Всеки ден ни извиват ръцете!

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов изненадващо се включи по телефона в сутрешния блок на bTV, за да направи уточнения по теми, засегнати от различни гости в предаването. Той беше провокиран от дебата за отношението на България към кризата в Украйна, както и от упреците към ГЕРБ, че й липсва коалиционна култура. По отношение на Украйна, „действително там ситуацията е военна". „Но решаването на тази ситуация ще бъде решена най-малко, ако започнем да се въоръжаваме и да изпращаме военна помощ", смята той. По думите му, военните действия са най-малкото, което би могло да уплаши Русия. Затова трябва да се придържаме стриктно към санкциите, наложени на Русия. Така, според Борисов, трябва да се застави президентът Путин, Украйна и ЕС да седнат на масата на преговорите.

„До края на октомври-ноевмри този конфликт да бъде решен по дипломатичен начин", препоръча лидерът на ГЕРБ. Според него, ако проблемът се проточи до зимата, тогава ще възникне заплаха от нова газова криза.

Борисов отвърна и на упреците, че ГЕРБ няма коалиционна култура. Според него, „коалиционната култура се демонстрира първо в малките партии. Те трябва да помогнат на мнозинството да управлява. Така е в Германия, в Австрия...". В България, обаче, моделът бил обърнат наопаки – трябвало първата сила да има коалиционна култура.

По отношение на малките партии бившият премиер коментира: „Всеки ден ни се извиват ръцете с поставени условия от всички, които имат шанс да влязат в парламента. Ние до този момент в ГЕРБ не сме поставили на никого условия" и даде за пример изявления от Патриотичния блок.

„По начина на подреждане се започва отзад напред – малките в парламента да подкрепят кабинета", поиска той.

Борисов обясни и вариантите за действията на ГЕРБ след изборите. „Ако имаме над 110-115 депутати, дори да не са 121, ще опитаме с правителство на малцинството. Второ, ще отида при по-малките партии /.../ и ще попитам при какви условия биха потърсили една наша политика", каза той. „Ако не, ето ви мандата, да съставят те правителството тогава!", допълни Борисов.

Станете почитател на Класа