ЦИК се оплака от медийните класации в деня на изборите

Представители на ЦИК са изтъкнали пред премиера Близнашки като проблем в работатата си т.нар. скрити социологически проучвания в деня на вота и са посочили, че ЦИК ще бъде активна в противодействието на тази медийна практика. Става дума за различните „класации“ за книги, вестници, песни, „метеорологични прогнози“ за температурите пред партийните централи и др. трикове, с които се забранява огласяването на данни от екзитпола на различни социологически агенции в деня на вота.

Мерки за повече прозрачност и публичност на подготовката на изборния процес обсъдиха на среща в Министерския съвет министър-председателят Георги Близнашки и представители на ЦИК и СЕМ, съобщи правителствената пресслужба. Премиерът е бил запознат с работата на двете институции при подготовката на разяснителната кампания за изборите на 5 октомври, както и с превантивната работа за качествен медиен мониторинг и превенцията на нарушения на изборния процес.

ЦИК е готова от първия ден на кампанията да започне излъчването на разяснителните клипове за избирателите. По
същество обаче, Комисията отдавна е започнала разяснителната кампания, е посочила заместник-председателят Мария Мусорлиева. Общо е било мнението за необходимостта от масовост на кампанията при стриктен контрол от Съвета за електронни медии. От ЦИК са подчертали и отговорността на всички медии, не само на обществените, да бъдат ангажирани в разяснителната кампания за изборите.Комисията осъществява също така контрол по публикуването в законовите срокове на тарифите за предоставяните от медийните доставчици услуги.

Премиерът Близнашки е бил информиран и за съдържанието на споразумението, което ЦИК и СЕМ традиционно сключват и което се отнася до взаимодействието между институциите по мониторинг върху доставчиците на медийни услуги. Обсъдени са аспекти на
извършвания от СЕМ мониторинг, оценките на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, както и механизмът за
санкциониране на нарушенията на изборните правила. Представител на Съвета за електронни медии ще се включи
в работата на Гражданския борд за свободни и прозрачни избори, стана ясно още след срещата.

Станете почитател на Класа