Бедствено положение в страната заради дъждовете

Остава бедствено положението в Георги Дамяново. Ситуацията в общината е изключително сериозна, придошлата река Дългоделска Огоста е отнесла всички мостове по пътя си с изключение на този пред кметството в село Говежда.  Селото е без питейна вода заради прекъснат довеждащ водопровод.

Изцяло заобиколени от вода са поне пет къщи в Дълги дел. До селото не може да се стигне с обикновен автомобил заради залетия път след село Меляне. Тежки камиони извозват натрошен камък в района. С него се насипва пътят, за да се осигури достъп. В цялата община няма ток. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняване на голяма авария, а десетки жители на селата в общината са евакуирани от домовете им. Залети са стотици дворове и мазета.

Цяла нощ тече реката тука по улиците. Дворовете са ни пълни с вода. В момента пожарната ни оказва помощ. Изпомпва, вече два часа не могат да изпомпят водата. Покъщнина, всичко плува във вода. Без ток сме, вече нямаме телефони. Това е положението, разказа пред БНР Мая Цекова от село Гаврил Геново. Работят около 80 служители на областно управление "Пожарна безопасност и защита на населението". С кратки прекъсвания в района продължава да вали дъжд.

Бедствено положение беше обявено и в Берковица заради проливния дъжд и заплахата от придошлата река, която минава през града. Водата отнесе стопански постройки, една къща се е срутила.

10 души са били евакуирани късно снощи при наводнението в Севлиевското село Горна Росица. Екипи на пожарната и днес помагат на хората, засегнати от проливния дъжд. Придошлите води на местно дере в селото са залели над 100 къщи, стопански постройки и дворове. Късно снощи се е наложило екипи от "Пожарна безопасност и защита на населението" да евакуират хората от няколко жилища и заведения. Сформиран е щаб от пожарната, полицията и общината и жителите са били известени за критичната ситуация. В селото няма пострадали и бедстващи хора. Спасителните екипи продължават да отводняват и разчистват наводнените имоти.

Наводнени са 30 къщи в първомайското село Добри дол. Проливният дъжд през нощта е бил 108 литра на квадратен метър, прелял е язовирът и се е наложило над 80 души да бъдат евакуирани от домовете им. Нивото на водата обаче вече спада и язовирът не прелива. Аварийни екипи започнаха да отводняват пострадали къщи и дворове.

За щастие успяхме да спасим хората, каза кметът на Първомай Ангел Папазов. Понеже ги евакуирахме снощи, в 4,30 ги изкарахме извън селото и сега вече като се отводняват дворовете, си ги прибираме по къщите. Нямаше паника, аз се радвам, че тук активните жители, младежи, оказаха съдействие на противопожарната служба, на полицията и с няколко "Ниви", високопроходими автомобили, изкарахме всички възрастни хора и самотници.

Все още ни е трудно да кажем дали има поражения по инфраструктурата. Има вече комисия, обшщнска, която обикаля и ще я пратим тази информация към Комисията по бедствия и аварии към Министерски съвет и към областния управител, допълни Папазов.

Той прогнозира, че пострадалите имоти ще бъдат отводнени в рамките на днешния ден.

69-годишен мъж от исперихското село Лъвино е бил евакуиран с трактор от полето край селото късно снощи, след като бил застигнат от снощната буря.

66 литра на квадратен метър е излялото се количество дъжд в района на общините Исперих и Самуил. В самуилските села Владимировци, Здравец и Пчелина пороят е наводнил къщи и е разрушил асфалтова настилка. Прелели водоеми и скъсани язовирни диги в региона няма, увери изпълняващият длъжността областен управител на Разград Иван Борисов. Специалисти обследват основите на моста между селата Владимировци и Здравец, за да се прецени дали е безопасен за движение на товарни автомобили.

Река е излязла от коритото си в Силистра и 10 къщи са наводнени, съобщи главен комисар Николай Николов.

Проливните дъждове се изсипват и в Бургас. Блокирано е движението в района на бул. "Димитър Димов", където светофарите не работят. Сериозно е положението и в района на кръстовището с бул. "Сан Стефано" и "Христо Ботев". Трафикът е сериозен и на кръстовището на "Трапезица", както и преди надлеза "Владимир Павлов". Бурята стана причина за поредно наводнение до надлеза на "Сомат". Наводнен, но все още възможен за движение е и пътят в района на жп гарата.

В село Говежда, което се намира в района около Берковица, са се изсипали 151,6 литра на квадратен метър през изминалото денонощие. Близо 50 литра на квадратен метър дъжд, пък се е изсипал в Берковица. Това съобщиха за БГНЕС от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) към БАН. В Чипровци, което е близо до Берковица, са паднали 64 литра дъжд на квадратен метър.

В Чирпан са паднали 61 литра дъжд на квадратен метър. В Шумен са се изсипали 48 литра на квадратен метър, във Враца-44 л/кв. м, 41 литра на квадратен метър пък са паднали във Видин. От НИМХ съобщиха, че днес все още ще има превалявания в Северозападна България. Дъжд се очаква и утре, но по-малко от днес. Не се очакват екстремни валежи над тази част от страната.

Обстановката е усложнена заради валежите и в Монтана, Враца, Габрово и Пловдив. 

Станете почитател на Класа