В. Шаламанов: България има ясни цели – свързаност със съюзниците и бърза модернизация

По време на традиционната вечеря на министрите на отбраната от НАТО, която се проведе снощи в рамките на Срещата на върха на държавите от Северноатлантическия пакт в Уелс, министърът на отбраната Велизар Шаламанов запозна колегите си с документа „България в НАТО и Европейската отбрана 2020". Според него основните цели на България са още по-тясна свързаност с останалите съюзници от Алианса и ускорена модернизация на Българската армия, съобщава пресцентърът на МО.
По отношение на първата тема министър Шаламанов е обявил афилиирането на две механизирани бригади към командванията в Солун, Гърция и Шчечин, Полша. Той е запознал колегите си и с усилията, които предстоят на страната ни във връзка с модернизирането на основните бойни платформи - многоцелеви изтребител, бойни кораби и бронирани машини.
През втория ден от Срещата на върха на НАТО Шаламанов участва в обсъждане с партньорите на Програмата за засилени възможности. Тя предвижда разширяване на сътрудничеството с най-близките партньори на Алианса - Австралия, Грузия, Йордания, Финландия и Швеция. По време на срещата министър Шаламанов обяви намерението на България да създаде нов формат за взаимодействие в района на Черно море. Целта му е да съсредоточи и организира по-добре усилията на страните от НАТО и партньорите в региона за постигане на по-голяма сигурност, особено в контекста на сегашната криза.
Министър Шаламанов е приветствал участието на Грузия в многонационални учения и работата й за постигане на по-голяма оперативна съвместимост.

Станете почитател на Класа