Вътрешният министър сигнализира: Има опити за търговия с преференциален вот

Хора на по-задни позиции се опитват за сметка на своя собствена изгода да крадат преференциален вот, за да спечелят гласове на изборите и да се преместят на по-предни позиции. Това каза пред журналисти служебният министър на вътрешните работи Йордан Бакалов след церемонията по отбелязването на професионалния празник на пожарникарите пред паметника на Незнайния войн в столицата. Хора, които са на по-задни позиции и се опитват за сметка на своя собствена изгода да крадат преференциален вот, за да спечелят гласове и да се преместят на по-предни позиции, като не е невъзможно да бъдат изместени", обясни той. Бакалов поясни, че МВР работи по сигнали за нова схема за търгуване с преференциален вот, като допълни, че броят на сигналите за купуване на гласове не е малък. „Прави се „кастинг" на хора, които да извършват купуването на гласове", подчерта той.

Служебното правителство на Георги Близнашки пропусна възможността да организира честни избори, заяви от своя страна водачът на листата на Коалиция "БСП лява България" за област Кюстендил Мая Манолова в ефира на БТВ в дебат с Цецка Цачева, ГЕРБ. Относно съмненията, че изборите на 5 октомври ще бъдат честни и демократични, както и, че кабинетът „Близнашки" би могъл да гарантира това, за което е създаден, Манолова коментира: „Служебното правителство на Георги Близнашки пропусна възможността да организира честни избори. Това беше възможно, ако наистина имаше един надпартиен, неутрален кабинет". „За съжаление както всички български граждани виждат, проф. Близнашки се е заел да води партийната пропаганда на ГЕРБ, пиар кампанията на ГЕРБ. Примерите са безброй, вече не следя политическите уволнения на правителството. Забележително е, че след уволнението на кадри, които това правителство не харесва, се реставрират незабавно кадри на ГЕРБ", обясни Мая Манолова. „Възниква въпросът кой предлага на Близнашки всички тези кадри, които неизменно са свързани с ГЕРБ. Например, в Плевен беше сменен областният управител. Очаквано, той беше сменен с кадър на ГЕРБ, бивш заместник-областен на ГЕРБ", посочи тя. „Любопитно ми е дали Цецка Цачева предложи на Близнашки този кадър или пък самият Близнашки има някакъв начин да се информира за това кои са способните кадри в областите? Тук възниква въпросът кой – кой предлага?", попита Манолова.
Когато няма какво да кажат, БСП ползват Конституцията за обяснения – това има лайт мотив за тях – или ще излъжат нещо за социалната тема или ще кажат, че някой нарушава Конституцията. Това заяви в предаването „Тази неделя" по БТВ водачът на листата на ГЕРБ за Плевен Цецка Цачева в дебат с Мая Манолова, БСП. „За тях винаги има нарушения на Конституцията тогава, когато те са губещи, заради собствените си политики и поведения", обясни тя.
„Мая Манолова забравя защо имаме служебен кабинет с премиер проф. Георги Близнашки – защото мандатоносителят Коалиция за България тогава с активното и най-вече подкрепата на БСП, се провалиха. Изкараха управление от година и два месеца, и сега, г-жо Манолова, тази реторика, която използвате, за да фокусирате вниманието изцяло върху служебния кабинет, считате и подценявате интелигентността на българските граждани, че те ще забравят какво беше преди по-малко от месец, че вие бяхте мандатоносител, че вие управлявахте, вие се провалихте, вие се отказахте от властта, защото едно е да искаш, друго е да можеш и да го направиш", каза Цачева по повод обвиненията за това, че са били извършени кадрови промени в рамките на служебния кабинет в полза на ГЕРБ. По отношение на смяната на областния управител на Плавен, Цачева каза, че няма възможност да влияе ментално на когото и било за извършени назначения. „Беше редно да се извърши тази промяна, но отговорността за тази промяна, на тези кадрови назначения е изцяло на президента, който е съставил служебния кабинет, който е поканил и оторизирал г-н Близнашки да бъде служебен министър. Но виждате ли, не това е най-важното сега в момента", подчерта тя.

Станете почитател на Класа