Ние, баламите

КОЙ ще плаща финансовите корекции, които ЕК ни наложи? Ето такъв прост въпрос възниква след новината, че служебният кабинет се е съгласил на финансова корекция от 152 милиона лева по програма „Околна среда“. Отговорът е неприятен. Парите ще ги платим ние. 152 милиона лева ще се дадат на Европейската комисия от бюджета по тази програма. Дали ще се вземат от общините, на които са наложени корекциите или директно от хазната, няма никакво значение, защото става дума за нашите пари.

Защо трябва да плащаме за грешки, които не са наши?

Защото сме балами. В замяна на нашата коректност – да плащаме данъци на държавата, за да ни управлява тя отговорно, прозрачно и в обществен интерес, получаваме в най-добрия случай глоби. Санкцията ни се налага от Брюксел заради удобно анонимната, но затова пък удивително голяма корупция и некадърност на тези, които се занимават с оперативните програми – от калинки, маскирани като чиновници до крадливи политици, които казват на коя фирма какъв проект да се даде. И срещу каква комисионна.
Сега, солидарно ще им платим глобата, защото ако не го направим, няма да получим други пари по тази програма. И няма да има пречиствателни станции по морето, което значи, че ще продължим да плуваме във фекалии. А ние не искаме това.

Къде са политиците?
В  ситуация като тази е много добре да чуем какво мислят отговорните лица. Например Томислав Дончев да каже пред bTV с днешна дата какво мисли по въпроса за глобите и за това чия е вината за тази санкция, защото пред октомври 2012 година той заяви по същата телевизия, че финансови корекции изобщо не са възможни заради строгата система на контрол, която има у нас. А пък се оказа, че не е прав. Корекциите, които ни се налагат сега са за периода 2010-2013 – времето, в което той беше министър по еврофондовете. На 7 октомври 2012 година Сдружение „Журналисти за прозрачно управление“ и ИПАИ дадохме съвместна пресконференция и  предупредихме, че финансовите корекции ще ни сполетят заради огромния брой опорочени обществени поръчки.  Казаха ни, че не сме прави. Е, прави сме, на какво от това?
Сега казваме, че е напълно възможно да се наложат финансови корекции и за проекти, писани по времето на кабинета на БСП и ДПС, защото моделът на работа е един и същ. И еднакво отвратителен. Крадат група политици и бизнесмени, проектите ги пишат калинки, на които ние плащаме заплати и наказания няма. Освен за нас.
Най-притеснителното в тази абсурдна история е, че промяна няма да има, защото няма политическа воля тя да се случи. Кой къса главата на кокошката, която му снася златни яйца?
Затова поне да сме наясно. Освен че ще платим финансовите корекции, ще продължим да плащаме заплатите на тези, които пишат такива „брилянтни“ проекти и още по-брилянтно ги контролират. Ще плащаме и на политиците, които ще продължат да поддържат създадените от тях схеми. Ще плащаме, докато можем. Защото сме балами. Или ще плащаме дотогава, докогато престанем да искаме да бъдем балами.

 

Станете почитател на Класа