Желю Желев: Политиците ни нямат опит за управление в демокрация

Политиците ни нямат опит за управление в демократични условия, заяви първият демократично избран президент на България Желю Желев (1990-1997) в ефира на TV7."Политиката е мръсна работа, когато политиците я направят такава. Но по принцип тя е тежка и неблагодарна работа. Често пъти тя завършва с убийства, в зависимост от режима. Политиците ни нямат никакъв опит да управляват държава в условията на демокрация. По-лесно е в диктатура с пищова", каза Желю Желев.

Относно предстоящото управление бившият президент смята, че винаги може да се направи коалиция. "Коалиция винаги може да се направи, стига да е с подбрани хора, които ще вършат работа и се отнасят сериозно към обществената работа. Политическа работа идва от антична гърция - полис, което значи работа за гражданите", припомни Желев.

Авторът на книгата "Фашизмът" е оптимист за развитието на страната ни. "България е минавала през такива пропасти и е оцеляла. Българският характер не е чак толкова лош, колкото мислим. Дори е добре, че нашите политици, художници, писатели критикуват националния характер. В другите народи тая работа - да бичуваш лошите страни на националния характер, не е толкова добре застъпена", каза Желев.

Станете почитател на Класа