СЗО: Жертвите от ебола могат да надхвърлят 15 хиляди през ноември

През ноември общият брой на жертвите на хеморагичната треска, причинявана от вируса ебола в Западна Африка, могат да надхвърлят 15 000 от началото на епидемията. Това става ясно от поредно проучване на Световната здравна организация (СЗО) към ООН, която още преди месец предупреди, че епидемията в Западна Африка се превръща в глобална опасност.

В най-новия доклад на СЗО се посочва, че над 20 хил. души ще бъдат заразени с ебола до началото на ноември, ако не бъде направено нищо за засилване на мерките за контрол върху епидемията в Западна Африка. В Либерия заразените ще са близо 10 000, още почти 6 хил. ще са в Гвинея и над 5 хил. в Сиера Леоне.

Без драстично подобрение на мерките, в следващите месеци ще станем свидетели не на стотици, а на хиляди смъртни случаи всяка седмица, добавя документът, подчертавайки, че нивото на смъртността от болестта е 70,8%. До момента жертвите вече са около 3 000.

Според експертите ако не бъдат предприети мерки, вирусът ебола ще остане в региона в продължение на години и ще стане ендемичен.

Ако не спрем много бързо епидемията, това вече няма да бъде бедствие, а катастрофа, заяви на пресконференция в Женева д-р Кристофър Дай, директор по стратегическите въпроси в СЗО. Освет това бе изтъкнато, че лекарствата и ваксините за ебола на експериментален етап няма да са на разположение в достатъчни количества още няколко месеца и затова няма да играят роля в сегашната битка с болестта.

По изчисления на ООН са нужни близо 1 млрд. долара през идните шест месеца за медицинска, икономическа и продоволствена помощ за поразените от епидемията страни в Африка.

Станете почитател на Класа