Васил Кендов: Частните съдебни изпълнители си правят каквото искат

Няма институция, която да контролира частните съдебни изпълнители /ЧСИ/. Решението е: "Търси си правата в съда", което отнема две години. Много малка част от действията на частните съдебни изпълнители могат да се обжалват.

Тук се получава един парадокс. Ние сме асоциация и се опитваме да помогнем на хората, които имат проблеми с частните съдебни изпълнители, да им обясним как да взаимодействат с тях, какво да им говорят и се получава, че лично аз като председател на тази асоциация имам проблем с частните съдебни изпълнители за дълг, който съм платил през 2012 година.

Случаят е доста брутален. Имахме спорове с ВиК, явихме се на дело, не бяха пращали разни фактури, представиха ги на делото, ние казахме, че ще ги платим и на следващия ден ги платихме. Това беше през 2012 година. Прекратиха делото още в първото заседание, защото много трудно се работи с тях. Платихме задълженията си през 2012 година, но това не попречи на ЧСИ-то да ни блокира сметки.

Бяхме наели помещения от ВиК, те бяха наемодатели, а една от фирмите, на които съм собственик и управител, беше наела помещения. Оказа се, че не са ни пратили фактурата за тока. С тях се работеше много трудно, сменяха се счетоводства, изпълнителни директори, те предоставиха фактурата пред съдията и ние казахме, че ще я платим, но искаме и разпечатка за тока. Беше 52,40 лева и още в първото заседание казахме, че признаваме това и ще заплатим. На следващия ден платихме по банков път. В момента сметката ми е блокирана заради 52,40 лева. ЧСИ-то си начисли и 250 лева такси за събиране на 52 лева и 214 лева данък от наем на физически лица.

След явяването на делото, излиза съдебно решение, което казва: "Платете тези 52,40 лева". Ние отидохме в банката, преведохме парите по сметка на ВиК, но незнайно защо ВиК казва, че парите не са платени и на базата на съдебното решение наема частен съдебен изпълнител да събере от тяхно име тези пари от нашите сметки. В нашите сметки естествено има доста повече от 52,40 лева. Те идват и запорират сметката за 550 лева първоначално. По закон, след като предоставиш надлежен документ, частният съдебен изпълнител е длъжен да вдигне запора, но той казва: "Не, аз ще събера парите" и ги събира, но освен, че ги събира остава сметката блокирана със същата тази сума. Той изтегли 550 лева, от които 250 лева са негови такси, 52,40 лева е размерът на задължението, което сме платили през 2012 година, а 214 лева е задължението към държавата, което фирмата има.

ЧСИ въобще не трябваше да тегли, след като съм му предоставил надлежен документ, но той каза: "Не ме интересува, съдете се с ВиК". Пуснахме жалба в съда и в Камарата на частните съдебни изпълнители, защото сметката все още е блокирана. Веднъж платихме, веднъж частният съдебен изпълнител я дърпа от сметката и все още е блокирана сметката.

Частният съдебен изпълнител задържа доста дълго време тази сума по своята сметка, за да може да начисли тези такси. Иначе няма да може да ги начисли. Това е единственото логично обяснение, което намирам защо веднага не е внесъл тези пари по сметката на данъчните.

Сега трябва да внеса ДДС, но данъчните казват: "Платил си частично", аз отивам при тях, вадя данъчната декларация, протокола и платежното нареждане, за да докажа, че е платена цялата сума, но те твърдят, че не е платена цялата сума. "Ние сме прихванали от сумата, която сте платили тези 214 лева, които той е събрал и държи по сметката си", твърдят данъчните. "Аз ги плащам трети път, за да не ми блокират и данъчните банковата сметка".

Ние пуснахме вече два сигнала срещу този частен съдебен изпълнител и сега готвим трети сигнал. Отговор от тях нямаме никакъв, въпреки че когато отидохме при него за втори път, за да искаме копие от делото, той отказа да го предостави на адвокатите и с това е свързана втората ни жалба срещу него пред Камарата на частните изпълнители. Ефектът е нулев.

Според мен частните съдебни изпълнители не си вършат работата както трябва. Това е просто увеличаване на цената на едни услуги, които са неефективно и нереално платени. За 52, 40 лева, които съм платил през 2012 година по банков път, към момента разходите ми са 1500 лева. Тук въпросът е ако аз съм платил през 2012 година 5000 лева на някого, колко биха били разходите ми в момента за това, че съм платил.

Ако частните съдебни изпълнители ефективно работят и спазват закона, носят някаква отговорност и има и институция, която да ги санкционира и контролира. Но за съжаление няма институция, която да ги контролира. Съвсем отговорно го заявявам. Решението е: "Търси си правата в съда", което отнема две години. Много малка част от действията на частните съдебни изпълнители могат да се обжалват.

Към днешна дата няма много голяма разлика между банката и частния съдебен изпълнител. Според мен се е получило сливане между тези две институции, ако мога така да ги нарека, защото по-голямата част от работата на частните съдебни изпълнители се предоставя от банките. Ако отидете в офисите на частните изпълнители, в които аз съм бил, думата "лукс" е много мека затова, което може да се види там. В някои фирми има гише с шестима служителя на front office. Големите монополисти такова нещо не могат да си позволят, но те го правят, освен това винаги има държавни институции, които контролират по закон монополистите, но ЧСИ-тата няма кой да ги контролира.

Платежно нареждане от банка не се признава от частния съдебен изпълнител и той казва: "Съди ме щом искаш". Той си знае кой е единственият орган, който може да го контролира, съдът и знае, че след две години ще бъде осъден за 52,40 лева и ще ги върне. /БГНЕС

---

Васил Кендов, председател на Асоциацията на потребителите на банкови и финансови услуги.a

Станете почитател на Класа