БСП поиска оставката на Иван Искров

В интервю за "Ройтерс" лидерът на БСП Михаил Миков поиска оставката на управителя на Бъларската народна банка Иван Искров заради кризата с КТБ.

Миков казва, че не трябва да се харчат пари на данъкоплатците за спасяването на КТБ, преди да е напълно ясно колко големи са финансовите й проблеми. Това се очаква да в края на октомври, когато е крайният срок за приключване на одита на банката.

"Засега нищо не може да се направи за инвеститорите или кредиторите на КТБ. Нямаме право да натоварваме данъкоплатците преди да сме наясно пред какво сме изправени. Би трябвало досега да е ясно какви са задълженията на банката, какви плащания й предстоят, колко голямо е обезпечението, с което разполага... След всичко случило се, очевидно е, че доверието към банковата система не може да бъде възстановено с този управител на БНБ", казва Миков.

В края на 42-то Народно събрание единствено ГЕРБ настояваше за оставката на Иван Искров. БСП също изглеждаха недоволник от ръководството на БНБ, но позицията им бе, че въпросът трябва да се реши от следващия парламент.

В интервюто пред световната информационна агенция Миков каза, че българите се нуждаят от политическо спокойствие и повече справедливост. Според него има нужда България да се управлява от по-голямо парламентарно мнозинство, което да е сформирано на базата на ясни принципи.

Станете почитател на Класа